Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Uruchomienie SQLite extension dla projektu php
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > SQLite
Juzek
Witam.
Chciałbym skorzystać z SQLite w moim projekcie. Zainstalowałem odpowiednie pakiety, phpinfo() wypisuje obecność sqlite itd. Ale na stronie projektu nadal otrzymuję komunikat:

Cannot use SQLite storage because the 'sqlite' extension is not loaded in the current PHP environment.

Jak mogę uruchomić rozszerzenie dla 'tego' środowiska ?

Dziękuję z góry za rady.

Pozdrawiam.
erix
Rozszerzenie SQLite, to nie jest to samo, co moduł SQLite do PDO. A podejrzewam, że korzystasz z tego drugiego.
Juzek
W Synaptic'u widzę, że mam również zainstalowany php5-sqlite, czyli to co pozostaje na liście po wpisaniu słowa PDO.

Trochę więcej szczegółów, które mogą okazać się przydatne:
Projekt jest pisany w Zend,
błąd jest zwracany z Zend_Cache_Backend_Sqlite,
po ustawieniu resources.db.adapter = "PDO_SQLITE" mogę dowolnie wywoływać błędy Sqlite np syntaxy w zapytaniach, co podpowiada mi, że Zend widzi i może skorzystać z Sqlite.
erix
Cytat
W Synaptic'u widzę, że mam również zainstalowany php5-sqlite, czyli to co pozostaje na liście po wpisaniu słowa PDO.

Od kiedy to menedżer pakietów jest ważniejszy od phpinfo? Nigdy nie instaluję pehapa z pakietów, kompilacja nie trwa długo, a masz kontrolę nad wszystkim. I pomijam już fakt, że wydajniej działa. tongue.gif
Juzek
Na wirtualnej maszynie postawiłem Mandarynkę, lista Synaptica identyczna. Na Mandarynce działa bez problemu. Dodatkowo na 11.10 zainstalowałem wersję sqlite ze strony producenta wg instrukcji z archiwum, efekt ten sam - nie działa. Szkoda, że kolejne dystrybucje ubuntu przypominają kolejne wersje windowsów - wygląd ponad niezawodność i użyteczność.
piotrooo89
a masz w php.ini ustawione odpowiednie extension?
erix
Cytat
Na Mandarynce działa bez problemu. Dodatkowo na 11.10 zainstalowałem wersję sqlite ze strony producenta wg instrukcji z archiwum, efekt ten sam - nie działa. Szkoda, że kolejne dystrybucje ubuntu przypominają kolejne wersje windowsów - wygląd ponad niezawodność i użyteczność.

Skompiluj sobie pehapa, to nie boli, a będziesz miał z głowy wiele problemów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.