sleedz
9.01.2012, 09:35:30
Witam.
Tworzę projekt w którym wykorzystuję wiele języków. I mam problem wybrać właściwy adapter. Na razie korzystam z tmx. Ale nie jest on najlepszy przy korzystaniu z bazy danych ponieważ za każdym razem kiedy aktualizuję bazę muszę ją zapisać w pliku xml (tzn tylko tabele lang).
Może znacie jakieś fajniejsze rozwiązanie?
Pozdrawiam
snapshot
9.01.2012, 13:20:16
Zwykle wybiera się Gettext. Ma fajne narzędzia do tłumaczenia i jest szybki
sleedz
9.01.2012, 14:35:57
No ok ale jak zrobić tłumaczenie z bazy danych?
pawv
10.01.2012, 13:36:56
Jeżeli chcesz zrobić tłumaczenia z bazy danych musisz sobie napisać odpowiedni adapter do Zend_Translate, ale lepszym rozwiązaniem jest Gettext, nie obciąża bazy danych a edycja wpisów przy pomocy POedit jest banalna.
sleedz
11.01.2012, 08:55:07
No narazie mam tak zrobione. Tylko że do bazy też będą dodawane wpisy w różnych językach i nie za bardzo wiem jak to rozwiązać
drPayton
21.01.2012, 23:31:35
Zendowego translatora będziesz używał do tłumaczenia stałych tekstów serwisu (np etykiet pól formularzy, stałych linków typu "zaloguj" etc). Natomiast treści wyświetlane (np artykuły, newsy etc) pobierasz z bazy już w konkretnym języku, w zależności od tego jakiego używa użyszkodnik.
Czy o to chodziło?
Bo jeśli tłumaczenia stałych elementów strony chcesz z jakichś powodów trzymać w bazie, to wtedy tak jak @pawv napisał...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.