Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Zend] Zend_Translate który adapter wybrać?
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
sleedz
Witam.
Tworzę projekt w którym wykorzystuję wiele języków. I mam problem wybrać właściwy adapter. Na razie korzystam z tmx. Ale nie jest on najlepszy przy korzystaniu z bazy danych ponieważ za każdym razem kiedy aktualizuję bazę muszę ją zapisać w pliku xml (tzn tylko tabele lang).
Może znacie jakieś fajniejsze rozwiązanie?

Pozdrawiam
snapshot
Zwykle wybiera się Gettext. Ma fajne narzędzia do tłumaczenia i jest szybki
sleedz
No ok ale jak zrobić tłumaczenie z bazy danych?
pawv
Jeżeli chcesz zrobić tłumaczenia z bazy danych musisz sobie napisać odpowiedni adapter do Zend_Translate, ale lepszym rozwiązaniem jest Gettext, nie obciąża bazy danych a edycja wpisów przy pomocy POedit jest banalna.
sleedz
No narazie mam tak zrobione. Tylko że do bazy też będą dodawane wpisy w różnych językach i nie za bardzo wiem jak to rozwiązać
drPayton
Zendowego translatora będziesz używał do tłumaczenia stałych tekstów serwisu (np etykiet pól formularzy, stałych linków typu "zaloguj" etc). Natomiast treści wyświetlane (np artykuły, newsy etc) pobierasz z bazy już w konkretnym języku, w zależności od tego jakiego używa użyszkodnik.

Czy o to chodziło?

Bo jeśli tłumaczenia stałych elementów strony chcesz z jakichś powodów trzymać w bazie, to wtedy tak jak @pawv napisał...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.