Witam! Mam trudne dosyć zadanie: Posiadam formularz, do którego jest podpięty AJAX przez jQuery, niestety sam formularz nie przewiduje w oryginale supportu dla przeglądarek bez JS/AJAX. Nie mogę edytować ani samego formularza, ani kodu JS, przez co edycja ścieżki submitowania formularza NIE jest możliwa. Posiadam jedynie dostęp do skryptu PHP, który obsługuje ten formularz. Skrypt ten zwraca dane w formie JSON, aby kod JavaScript na stronie wykonał odpowiednią akcję
Pytanie moje jest następujące: czy jest jakaś możiwość wykrycia czy dany formularz został wysłany poprzez ajax, czy poprzez zwykłe wejście na stronę po wciśnięciu przycisku submit i podjęcie odpowiedniej akcji: wysłanie odpowiedzi w JSON dla skryptuu JS lub wyświetlenie strony (przekierowanie do wyniku) przy wysłaniu formularza normalnie z przeglądarki?
Dodatkowe informacje: link jest ten sam w AJAX i w formularzu, nie mam możliwości jego zmiany. Dane GET oraz POST są dokładnie te same (skrypt JS obsługuje wiele formularzy, więc dla uniwersalności przeczesuje on wszystkie pola z formularza i wysyła je w żądaniu POST), nie mogę zmienić formatu wysyłania danych do skryptu ani nic do tych danych dodać. Jak na razie wrzuciłem tymczasowo wysyłanie headera refresh z czasem 0, na location reagował również skrypt ajax i odczytywał dane ze strony do której przekierowano, jednak przy refreshu widać wyraźne mignięcie strony z danymi w JSON, a tło strony z formularzem i wynikiem jest czarne, więc jest to mocno widoczne.