Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony][Symfony2][Doctrine2] Jak pominąć tabelę przy aktualizacji bazy?
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
rcetra
Witam,

potrzebuję pominąć jedną konkretną encję (a nie cały bundle) przy tworzeniu i aktualizacji bazy danych.

Na razie robiłem to w ten sposób, że wykonywałem dump-sql a potem usuwałem zbędne zapytania dotyczące konkretnej tabeli:

php app/console doctrine:schema:update --dump-sql

Czy macie lepszy sposób na taką operację przy np. dodawaniu pól do tabel i ich modyfikacji?
destroyerr
Jednym z rozwiązań jest utworzenie nowego menadżera encji, tak, żeby nie obejmował tej której nie chcesz. Wtedy nazwę tego menadżera podajesz jako argument polecenia w konsoli.

Innym rozwiązaniem może być, nadpisanie klasy komendy (doctrine:schema:update) i w metodzie executeSchemaCommand wycinasz wtedy swoją encje.
rcetra
Miałem nadzieję, że przeoczyłem jakś sposób typu --skip=... albo --filter=... albo jakąś dyrektywę typu skip_me=true przy definicji (używam YAML).

Obydwa podane sposoby są trochę problematyczne, dla jednej pechowej encji, ale dzięki. Zawsze coś w głowie zostanie i w razie czego będzie do wykorzystania, dziękuję!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.