Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: baza MySQL i PHP - a może co innego?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
gutek
:roll:
Hmmm? Mam ciekawy problem.Baza MySQL (albo być może ORACLE - jeszcze nie wiem) no i do tego php ( nie koniecznie, ale warunek jest taki, że oprogramowanie ma być darmowe). Zadanie - ze ściągniętych plików excela trzeba dane zapisać w bazie , a następnie za pomocą klienta , który będzie pobierał dane z bazy i wyliczał na podstawie zadanych algormytmów, wyświetlić wyniki na ekranie .Ktoś ma jakiś ciekawy pomysł?
carampuc
Cześć.
Jeśli pliki Excela możesz wcześniej zapisać w formacie CSV to sprawa jest banalnie prosta. Spróbuj.
Inaczej plecam ASP i ADO. Baza danych dowolna.
Bliższymi szczegółami służe na priva.

Pozdrawiam
Seth
Do pobierania bazy z plikow Excela dobry jest Visual Basic. Tworzysz sobie odwolanie do takiego obiektu(obiektu excela) i za pomoca np. kontrolek bazy danych przepompujesz je do jakiejs bazy na serwerze smile.gif Potem wystarczy odpalic np. php lub asp, ktore wypisze Ci tabele z wpisami z bazy

Proste i logiczne :wink: 8)
gutek
Zgadza się, ale jak zaznaczyłem wcześniej, nie możemy używać do tego komercyjnego oprogramowania.Gdyby nie to , to sprawa byłe by dośc prosta, bo wszystko możnaby puknąć np. w VB i koniec sprawy.Ale my musimy korzystać z darmowego oprogramowania.Wszystko to będzie działać w pewnej firmie, ale oni nie chcą wydawać na to pieniędzy.Wiec zosatje np. php, JAVA, albo może jeszcze coś innego ( może np VB Script, bo to jest wbudowane w excelu, ale raczej nie ma tam chyba takiej mozliwości). Więc jeśli zostaje nam php, to jak można to w nim zrobić - jeśli w ogóle można. A może jakiś inny pomysł.
Seth
No w takim razie, mozna by tak: przez VBS'a wyciagnac z excela dane i zapisac je do pliku (trzeba by bylo opracowac sposob zapisu a by skrypt odczytujacy wiedzial jak wstawic dane do bazy), a potem przez php odczytac ten plik skopjowac dane do bazy np.: MySQL no a potem wyswietlic.
Seth
Mzona tez uzyc com'a. Przyklad jego uzycia znajduje sie na forum phppl.zone.pl/forum/viewtopic.php?t=65 Oczywiscie sluzy do tego php winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.