Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Google sugestie - Podwójne tagi tytułowe
Forum PHP.pl > Forum > Optymalizacja i pozycjonowanie stron - SEO
Malinaa
Witam,
oglądałem diagnostykę strony w narzędziach dla webmasterów,
pojawia się tam taki problem w sugestiach.

Podwójne tagi tytułowe

/
/in​dex​.ph​p

dlaczego Google widzi stronę index (.php) jako dwie różne strony i dwa różne tytuły?

Co zrobić, aby nie pojawiał się tego typu komunikat, sugestia?

Pozdrawiam
thek
Ponieważ Twój serwis zezwala na takie coś smile.gif / i /index.php są możliwe do odwiedzenia, a nie powinny być. Musisz zdecydować się na jeden z wariantów i w wypadku gdy dochodzi do takiej sytuaci jak wyżej, przekierować 301 to na jedyną słuszną wersję.
nospor
Nie musi przekierowywać. Wystarczy,że ustawi odpowiedni CANONICAL.
thek
Może ustawić canonical, ile nalezy pamiętać, że to rozwiązanie to wynalazek made by google i w zasadzie tylko on go interpretuje. Jeśli chce by to samo bylo dla każdej przeglądarki, lepiej niech to będzie 301. No i można zwrócić uwagę na stronę estetyczną całości... Raz widać strone główną jako adres www.domena.pl/ , innym razem www.domena.pl/index.php a możliwe, że jeszcze istnieje jako www.domena.pl co jest trzecią, wariantywną formą. Nawet nie wspomnę, że może się zdarzyć, iż google przypadkiem zdoła "złapać" wywołania AJAXowe dla strony głównej (stało się to na jednym z naszych serwisów) i wtedy to dopiero jest bajzel wink.gif Masa odwołań które google widzi jako różne wersje strony głównej.
nospor
Cytat
ile nalezy pamiętać, że to rozwiązanie to wynalazek made by google i w zasadzie tylko on go interpretuje.
To oprócz google coś jeszcze innego istnieje? wink.gif

A już na poważnie:
http://searchengineland.com/canonical-tag-16537
Tak więc nie tylko google
thek
Dobrze wiedzieć smile.gif Dotychczasowe materiały jakie czytałem nie wspominały, iż nastąpiło "zjednoczenie" wyszukiwarek pod tym kątem.
Malinaa
Z przekierowaniami wolę ostrożnie,
nie chciałbym przedobrzyć, mam pytanie.

Przekierowanie powinno dokładnie wyglądać w taki sposób:

1. RewriteEngine On
  2. RewriteCond %{HTTP_HOST} ^domena.pl/index.php(.*) [NC]
  3. RewriteRule ^(.*)$ domena.pl/$1 [R=301,L]

w .htaccess czy o czymś zapomniałem.

Cytat
odpowiedni CANONICAL

Pod wskazanym linkiem artykuł przeczytałem, ale nie znam, nie rozumiem (działania) i nie wiem jak zastosować.
ed_hazard
W takim przypadku najlepiej zrobić przekierowanie 301, ktore przenosi całą moc podstrony z jednej do drugiej, canonical głównie służy do wskazywania zbliżonych bądź zduplikowanych treści i zapobieganie ich indeksacji
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.