Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]Zapytanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
krzysiu99995
  1. $zapytanie = "INSERT INTO `pozwy` (`oskarname`, `oskaraddres`, `oskartel`, `oskarzname`, `oskarzaddres`, `oskarztel`, `akt`, `uza`, `zal`, `data`, `godzina`) VALUES ('$_POST['oskarname']', '$_POST['oskaradres']', '$_POST['oskartel']', '$_POST['oskarzname']', '$_POST['oskarzaddres']', '$_POST['oskarztel']', '$_POST['akt']', '$_POST['uza']', '$_POST['zal']', '$data', '$godzina')";

Witam, co w tym zapytaniu jest nie tak? Czy nie mogę podawać wartości z POST, muszę je najpierw dać do zmiennej?
Kshyhoo
Możesz, ale bez ciapków.
GoOx
załważyłem że zmienne masz w '..... '

więc nie może być '$_POST['oskartel']'

musisz dać tak:

1. $oskartel = $_POST['oskartel'];

i do zapytania daj $oskartel

i zrób tak z każdym i powiedz czy działa.
Necsord
Cytat(krzysiu99995 @ 28.01.2012, 17:05:04 ) *
Czy nie mogę podawać wartości z POST, muszę je najpierw dać do zmiennej?

Poczytaj o SQL Injection, filter_var_array, PDO. To co teraz masz ( po poprawieniu błędów ) będzie działać, ale nie jest to poprawny sposób.
mls
Cytat(GoOx @ 28.01.2012, 17:13:19 ) *
załważyłem że zmienne masz w '..... '

Eee... Że niby co zrobiłeś?!

Cytat(GoOx @ 28.01.2012, 17:13:19 ) *
więc nie może być '$_POST['oskartel']'

Może. Tylko zapisane tak, jak powinno być zapisane w stringu z cudzysłowem. A jak być powinno wyjaśnia manual.
krzysiu99995
  1. $data = date("d.m.y");
  2. $godzina = date("H.i");
  3. $oskarname = $_POST['oskarname'];
  4. $oskaraddres = $_POST['oskaraddres'];
  5. $oskartel = $_POST['oskartel'];
  6. $oskarzname = $_POST['oskarzname'];
  7. $oskarzaddres = $_POST['oskarzaddres'];
  8. $oskarztel = $_POST['oskarztel'];
  9. $akt = $_POST['akt'];
  10. $uza = $_POST['uza'];
  11. $zal = $_POST['zal'];
  12. $zapytanie = "INSERT INTO `pozwy` (`oskarname`, `oskaraddres`, `oskartel`, `oskarzname`, `oskarzaddres`, `oskarztel`, `akt`, `uza`, `zal`, `data`, `godzina`) VALUES ('$oskarname', '$oskaraddres', '$oskartel', '$oskarzname', '$oskarzaddres', '$oskarztel', '$akt', '$uza', '$zal', $data, $godzina)";

Widzicie jakiś błąd?

Nie widziałem w notepadzie, wkleiłem tu i zauważyłem. Przepraszam.
toaspzoo
@GooX może być, ale wtedy nie można zrobić "$_POST['a']" tylko "$_POST[a]", nie wprowadzaj w błąd
Niktoś
Cytat
@GooX może być, ale wtedy nie można zrobić "$_POST['a']" tylko "$_POST[a]", nie wprowadzaj w błąd

Gdzieś Ty to wyczytał?
sliwa007
Czy to zapytanie nie powinno wyglądać tak?:

1.  
  2. $zapytanie = "INSERT INTO `pozwy` VALUES ('$oskarname', '$oskaraddres', '$oskartel', '$oskarzname', '$oskarzaddres', '$oskarztel', '$akt', '$uza', '$zal', $data, $godzina)";
  3.  

A zawartości z post możesz dawać np w tej sposób:
  1. $zapytanie = "INSERT INTO `pozwy` VALUES ('".$_POST['oskarname']."', '$oskaraddres', '$oskartel', '$oskarzname', '$oskarzaddres', '$oskarztel', '$akt', '$uza', '$zal', $data, $godzina)";
GoOx
toaspzoo, ja tak robię i nie mam żadnyk błędów.
więc nie wiem do czego ty chcesz sie czepiać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.