Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Uciekająca tabelka
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
Barcelona
Witam, byłem bardzo zdziwiony jak otworzyłem przeglądarkę FF i zobaczyłem to czego nawet w IE nie widziałem. Otóż jedna tabelka uciekła mi na prawą stronę i nie mam pojęcia dlaczego thumbsdownsmileyanim.gif

Link: Odwiedź moją stronę

Dla nie posiadaczy FF dodaje fotkę

O dziwo są tam trzy tabelki o id wycinek, ale tylko jedna ucieka w prawo.

Kod tabelek:

1. <table id="wycinek" width="100%">
  2. <tr><td width="40%">Ilość produkcji: <b></b></td><td rowspan="2" style="border-left: 1px dashed" align="center">Średnia waga produkcji: <b></b></td></tr>
  3. <tr><td>Waga produkcji: <b></b></td></tr>
  4. <table id="wycinek" width="100%">
  5. <tr><td width="40%">Braki: <b> KG</b></td><td align="center">Procent brakowości: <b></b></td></tr>
  6. <table id="wycinek" width="100%">
  7. <tr><td width="40%" rowspan="2" >Ilość pracowników<font color="red">*</font>: <b></b></td><td align="center">KG / Roboczogodziny: <b></td></tr>
  8. <tr><td align="center">Sztuki / Roboczogodziny:<b></td></tr>

Proszę o pomoc bo już mnie głowa boli nerdsmiley.png
batman
Nie wyczyściłeś float przed tabelką i dlatego się zawija.
Barcelona
Faktycznie, dorzuciłem do pierwszej tabelki float: left to wywaliło tą niżej.
Jednak nie rozumiem tego że wszystkie divy mam pozamykane, więc jakim cudem tabelka dziedziczy styl od powyższego diva, który faktycznie taki float ma ustawiony.
A i w jaki sposób mogę wyczyścić float, bo pierwszy raz się z tym spotyka ;/ ?

Poszukałem w necie i znalazłem rozwiązanie clear. Dodałem diva przed tabelkami i jest ok, ale i tak uważam że jest to łopatologiczne rozwiązanie.

1. <div style="clear:both;"></div>
  2. <table id="wycinek" width="100%">
  3. <tr><td width="40%">Ilość produkcji: <b></b></td><td rowspan="2" style="border-left: 1px dashed" align="center">Średnia waga produkcji: <b></b></td></tr>
  4. <tr><td>Waga produkcji: <b></b></td></tr>
  5. <table id="wycinek" width="100%">
  6. <tr><td width="40%">Braki: <b> KG</b></td><td align="center">Procent brakowości: <b></b></td></tr>
  7. <table id="wycinek" width="100%">
  8. <tr><td width="40%" rowspan="2" >Ilość pracowników<font color="red">*</font>: <b></b></td><td align="center">KG / Roboczogodziny: <b></td></tr>
  9. <tr><td align="center">Sztuki / Roboczogodziny:<b></td></tr>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.