Witam,
poszukuje dodatku do PDO umożliwiającego łączenie się z bazą danych dopiero gdy jest ono naprawdę potrzebne i jakieś dane się faktycznie pobierze (podobno ma coś takiego Doctrine).
Ogólnie chcę zastosować cache wygenerowanego html'a (i tu wykorzystuje cache w Smarty) i cache zapytań do bazy danych (np na podstawie cache Nospora, który wykorzystać chce np w zapytań ajax'owych, do których nie będę już zaprzęgał Smarty), a co za tym idzie wielokrotnie nawet takie samo połączenie z bazą będzie niepotrzebne.
Dodatkowo taki dodatek mógłby liczyć ilość wykonanych zapytań do bazy czy czas ich wykonywania.
W obiektówce jestem początkujący. Gdy taką nakładkę zrobię przez dziedziczenie połączenie będzie nawiązywane automatycznie i tak kiedy utworzę klasę pochodną?
Aby moja klasa przypuśćmy myPDO, aby działała tak jak chce musiała by zawierać wszystkie metody takie jak PDO i w momencie wykorzystania którejś z nich od razu najpierw sprawdzała by czy połączenie już istnieje i jeśli nie najpierw je tworzyła.
Pytanie czy mój tok myślenia jest dobry? Może coś takiego już istnieje tylko nie znalazłem? Doctrine nie wiem czy jest sens tutaj wykożystywać, a co najważniejsze uczyć go się dla tego celu? Może jakiś inny sposób?
Pozdrawiam !