Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Php - Blokowanie Funkcji Dla Poszczególnych Userów
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
anas
Witam.

Czy robił ktoś z was podoby zabieg, jak opisałem w temacie. Chodzi mi głównie o to, żeby każdy użytkownik miał zablokowany dostęp do funkcji system(), exec() z wyłączeniem jednego użytkownika.

Jak wyczytałem w manual-u nie można tego stosować w obrębie kontenerów serwera www typu: <directory> czy <virtualhost>. Może jednak jest jakaś inna droga, jeśli tak, to proszę o podpowiedź.

Pozdrawiam i z góry dzięki.

anas
dr_bonzo
http://linio.terramail.pl/konfigphp.pdf
tam jest opisane jak uzywac "php_admin_flag" i "php_admin_value"

dla wszystkich ustawiasz
Kod
<virtualhost>
php_admin_value disable_functions exec, system...
(...)

nie probowalem czy dziala ale poszedlbym w tym kierunku zeby to osiagnac.
Liko
Manual
anas
Witam

Troche poszperalem w serwerze www i udalo mi sie dojsc do tego co napisaliscie, ale i tak wielki dzieki za podpowiedz. Chodzilo mi dokladnie o to.

Ps. Przy okazji zapytam, czy wycinal ktos z funkckji phpinfo() takie dane jak:

wiersz ./configure i inne informacje(np. na temat serwera www). Jesli tak to w jaki sposob mozna to zrobic, zapewne trzeba bedzie pogrzebac w zrodlach, ale to raczej nie problem. - tylko jakie pliki odpowiadaja za zawaratosc wyswietlana przez funkcje phpinfo()

Pozdrowka

Robert
FiDO
Nie przesadzaj z tym lenistwem.. probowales chociaz grepowac te zrodla w poszukiwaniu slowa 'phpinfo'? Moze warto sprobowac, co ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.