Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Co durga inna linia, petle i ify
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
htmlxp
Mama taką pętle:
  1. for($a=0; $a < $ile; $a++)
  2. {
  3.  
  4. if ($a % 2 == 0)
  5. {
  6.  
  7. ?><li class="<?php echo $klasa;?>"><button onclick="podrecznik_pobierz('<?php echo $zmienna[$a]; ?>', '<?php echo $zmienna[$a+1];?>')" type='button'>Pobierz</button><?php echo $zmienna[$a]; ?></li><?
  8. }
  9.  
  10.  
  11.  
  12. }

Petla wyswietla odpowiednie dla mnie wyniki z tablicy $zmienna, chcialbym zeby li wyswietlany, mial co 2 wynik ta sama klase $klasa:

li1- klasa 1
li2 - klasa 2
li 3 - klasa 1
li 4 - klasa 2
piotrooo89
  1. if ($a % 2 == 0)
  2. {
  3. klasa1
  4. }
  5. else
  6. {
  7. klasa2
  8. }
htmlxp
litości.... gdybyś zobaczyl moj podany kod, nie napisał byś tego....
IceManSpy
No to o co chodzi?
piotrooo89
Cytat(htmlxp @ 21.02.2012, 13:21:20 ) *
litości.... gdybyś zobaczyl moj podany kod, nie napisał byś tego....

litości... napisz o co Ci chodzi bo z tego bełkotu tylko to można wywnioskować.
htmlxp
O to, ze mam wyswietlane wyniki parzyste, a problem mam z tym jak wyniki parzyste wyswietlic z klasa podana w przykladzie
viking
A potrzebne Ci to do czegos? Bo jeśli samo stylowanie to http://www.w3.org/TR/css3-selectors/#structural-pseudos
htmlxp
Potrzebne, css nie wchodzi w gre, chce znać sposób zrobienia tego w samym php. Przyda się to nie tylko w tym przypadku.
IceManSpy
  1. <li class=klasa1><button onclick="podrecznik_pobierz('<?php echo $zmienna[$a]; ?>', '<?php echo $zmienna[$a+1];?>')" type='button'>Pobierz</button><?php echo $zmienna[$a]; ?></li>

O to chodzi?
htmlxp
for($a=0; $a < $ile; $a++)
{

if ($a % 2 == 0)
{

... wyświetla mi parzyste wyniki, ja chciałbym by te parzyste wyniki, ich znacznik "li" mial zmienne klasy, tak jak dalem przykladowo :
li1- klasa 1
li2 - klasa 2
li 3 - klasa 1
li 4 - klasa 2
IceManSpy
@piotrooo89 napisał Ci w 2. poście jak to zrobić:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=19...mp;#entry942294
Trzeba to tylko dostosować do swoich potrzeb.
d3ut3r
chodzi o to że tylko dla parzystych wyników ma zmieniać klasę ?

mamy:

a=1 - idziemy dalej
a=2 - wyświetlamy $zmienna[$a] - klasa 1
a=3 - idziemy dalej
a=4 - wyświetlamy $zmienna[$a] - klasa 2
htmlxp
O k...
IceManSpy, prosze cię, sprzedaj komputer.... a pieniądze przeznacz na jakiś dom dziecka.

miałem tu wytlumaczyc ci jakie bledne jest Twoje pojmowanie, ale doszedlem do wniosku ze szkoda na to czasu....

ale jest efekt, wkur... sie tak, że zrozumiałem jak to zrobić, pomysl mam w glowie za chwile to napisze, omine ten dział szerokim łukiem, i pokaże ludziom kod, którzy wiedza co robią i powiedzą mi czy jest na to lepszy sposób.
piotrooo89
widzę ze nie przejawiasz chęci współpracy, krzyczysz na każdego kto próbuje Ci pomóc, sam bełkoczesz na prawo i lewo że nie wiadomo o co Ci chodzi i jeszcze te chamskie docinki, zamykam, moderka i +10 do ostrzeżeń.
nospor
1) Ostrzeżenie co dostałeś, należało ci się jak najbardziej
2) Zamiast się denerwować, opisuj problem porządnie. Dopiero d3ut3r zgadł/wywrózył o co ci tak naprawdę chodzi. Twoje pierwsze posty naprawdę średnio wskazywały o co ci tak naprawdę chodzi. Dopiero kolejny temat, który założyłeś, a który nie jest widoczny pokazał, co chciałeś zrobić.
3) Ten temat otwieram, byś znowu nie robił crossa. A przy okazji podam ci lepsze rozwiązanie niż, to które zaproponowałeś w drugim temacie:

Skoro chcesz, by co drugi parzysty miał inną klasę, to poprostu dwystarczy robić warunek:
if ($a % 4 == 0)

Skoro jeden parzysty to % 2 to co drugi parzysty to % 4 smile.gif

czyli pełen kod:
  1. for($a=0; $a < $ile; $a++)
  2. {
  3.  
  4. if ($a % 2 == 0)
  5. {
  6. if ($a % 4 == 0)
  7. $klasa = 'cośtam';
  8. else
  9. $klasa = 'innecośtam';
  10. ?><li class="<?php echo $klasa;?>"><button onclick="podrecznik_pobierz('<?php echo $zmienna[$a]; ?>', '<?php echo $zmienna[$a+1];?>')" type='button'>Pobierz</button><?php echo $zmienna[$a]; ?></li><?
  11. }
  12.  
  13. }
htmlxp
Uwielbiam cię ! smile.gif

Dokładnie o to mi chodziło, gdy długo się nad czymś myśli to wchodza w gre kombinatorskie pomysly jak w drugim temacie. A rozwiązanie jest tak blisko.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.