Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przekierowanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Myrek
Mam skrypt do logowania, w którym przy pomocy instrukcji if sprawdzane jest, czy użytkownik jest adminem, czy zwykłym userem. Wygląda to np. tak:
Kod
if ($login == 1)

{

questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif

}

else

{

skrypt dla usera......

}

Gdy zmienna login ma wartość 1 wtedy wykonywane są instrukcje dla admina, gdy jest inaczej, wykonywane są instrukcje dla usera. Dość opisu, czas na pytanie.
Chce, żeby po tym jak okaże się, że logujący się jest adminem, skrypt uruchomił stronę admin.php, jak to zrobić? Miejsce na tą część kodu znajduje się powyżej, gdzie wstawione są questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif?. Próbowałem z przekierowaniem:
Kod
<meta http-equiv="Refresh" content="0; url=admin.php">
, ale to nie ma sensu, ponieważ wykonuje się to w nagłówku html, a pasuje, żeby było to w sekcji body.

Z góry dzięki za pomoc!
Pozdrawiam.
scanner
A zwykły
Kod
include('admin.php');
nie wystarczy?
A jeśli chcesz w <body></body> to JS.
kossa
<html><head>
<meta http-equiv="Refresh" content="0; url=admin.php">
</head><body></body></html>

MOzesz oszukac przegladarke w ten sposob, jakby wstawiajac tam cala strone www - nic nie zostanie zauwazone a pojawi sie po 0sek. strona admin.php smile.gif jest to lekko primitywne rozwiazanie ale dziala

sprobuj tez javascript smile.gif bedzie bardziej profesjonalnie

Kossa
scanner
kossa, czytaj uważniej. przecież Myrek napisał, że <meta...> mu nie pasuje.
kossa
ale on to wstawia to do czesci body jako nowa strona www osadzona - jest to jawne oszustwo ale dziala smile.gif

Kossa
scanner
Ja bym to nazwał burdelem w kodzie. Dokument HTML ma określoną strukturę i wstawianie <meta> do wewnatrz <body></body> to ja dla mnie wciskanie kota w zamknietą butelkę.
kossa
to prawda, masz racje jak bedzie xhtml to dopiero bedzie trzeba uwazac! a teraz to moze byc tymczasowe rozwiazanie...

jak kolega nie zna js to to mu pomoze

a jak nie zna js to niech poszuka czegos na formu dot. skryptow

Kossa
Myrek
Dzięki za odpowiedzi.
Kossa, zrobiłem już tak wcześniej, ale jakoś mi to nie dawało spokoju, bo ma ten temat takie zdanie jak scanner, czyli kot w zakorkowaną butelkę.
Zrobię to inaczej, tak jak napisał scanner, z include. Tak zapatrzyłem się w to, że musi otworzyć nową stronę, że zapomniałem o możliwości wstawienia admin.php w skrypt.
Dzięki
Narka
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.