Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z dyskiem ATA pod MDK 7.0
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
invx
mam linuxa Mandreake 7.0 i nie wykrywa on wogule przy instalacji dysku SEGATE 80 GB Serial ATA, Windows pracuje na nim normalnie, wiec dysk jest podlaczony dobrze, w biosie jest ustawiony na master, wiec czy to wina linuxa, mam za stara wersje czy ... sam nie wiem co, w jakiejs gazecie czytalem ze 7.0 ma wspulpracowac z Serial ATA wiec co moze byc tego przyczyna ?

//edit by Jabol, wydzielone od "Problemy z Linuxem? Zajrzyj tutaj". Tam powinieneś tylko zajrzeć, poszukać w linkach a napisać post już osobny...
Marusz
Cytat(invx @ 2004-07-23 18:30:09)
mam linuxa Mandreake 7.0 i nie wykrywa on wogule przy instalacji dysku SEGATE 80 GB Serial ATA, Windows pracuje na nim normalnie, wiec dysk jest podlaczony dobrze, w biosie jest ustawiony na master, wiec czy to wina linuxa, mam za stara wersje czy ... sam nie wiem co, w jakiejs gazecie czytalem ze 7.0 ma wspulpracowac z Serial ATA wiec co moze byc tego przyczyna ?

Wiesz, Mandreake Linux nie istnieje. Jest Mandrake - owszem. Wersja, 7.0 jak powstawala, to na rynku nie bylo jeszcze kontrolerow Serial ATA (imho). <Tutaj byly teksty, ktore mozna bylo zakwalifikowac jako obrazliwe. Zostaly zmoderowane przez autora>

Podpowiem Ci tylko (abstrachujac od tego, ze dawno temu wynaleziono google i takie, wrecz PODSTAWOWE informacje, zdobyc tam mozesz bez problemu), abys udal sie na strone http://www.mandrakelinux.com/pl/ i zobaczyl, jaka jest NAJNOWSZA wersja Twojej dystrybucji.
Zbłąkany
To pytanie jest troche OT, a teraz apropos twego pytania: jeśli czytasz czasem to chyba wiesz, że nie każdy system współpracuje z każdym sprzętem dobrze biggrin.gif z tego co pamiętam, niektóre linuxy mają problem z dyskami ATA firmy SEAGATE, sam posiadałem MDK 9.0 i nie wykrywał mego dysku, chociaż dysk jest starszy niż wspomniana przeze mnie wersja MDK biggrin.gif sprawdź na innym dysku albo załatw inną instalkę MDK.
invx
a jakie macie hdd (sATA) i jakie linuxy ? zebym na pewniaka wiedzial ze mi pujdzie jak zainwestuje.
Marusz
Cytat(Zbłąkany @ 2004-07-23 18:58:18)
niektóre linuxy mają problem z dyskami ATA firmy SEAGATE, sam posiadałem MDK 9.0 i nie wykrywał mego dysku

Przejedz sie na jakikolwiek zjazd fanow owego systemu operacyjnego i zapodaj im na real taki tekst. Jak sie zdecydujesz, to oglos te decyzje tutaj, a pojade z aparatem i kamera. Jesli bedzie light, to wysle to do "Smiechu warte" - na pewno wygram, jesli zas hardcore, to umieszcze na jakims rottenowym serwisie... Amok.

Cytat(invx)
a jakie macie hdd (sATA) i jakie linuxy ? zebym na pewniaka wiedzial ze mi pujdzie jak zainwestuje.

Jeżeli jest to moj temat, to znaczy ze szukalem na forum, do manuala zagladnolem, odpowiedzi nie znalazlem.

Mozesz mi powiedziec, co Twoja sygnaturka ma wspolnego z prawda?! Wystarczylo wpisac dobre, KROTKIE, zapytanie w google a znalazlo mi na ktoryms z pierwszych miejsc idealna odpowiedz. Najpopularniejsze forum nt. sprzetu: http://hardware.linuxnews.pl/ Powiem wiecej - co jest bardziej przerazajace. W TYM WATKU pojawil sie juz link, ktorego podstrona jest wlasnie hardware.linuxnews.pl. Ludzie, jak Wy chcecie cokolwiek osiagnac?!
Jabol
dysk ATA... Seagate? Mam takie dwa, jeden działał na MDK 8.1, MDK 9.0, MDK 9.1, Slackware 9.0, Slackware 9.1, FreeBSD 4.9, FreeBSD 5.0, FreeBSD 5.2 i teraz właśnie działają już oba (bo drugi dopiero ostatnio dokupiłem) na Gentoo (nie mam pojęcia jaka to werjsa... czy ten system wogóle ma wersje?). NIC nie musiałem robić, żeby tego dokonać na żadnym z tych systemów... także coś nie tak mówicie...

@Marusz... luzu troszkę...
qbba
Cytat(invx @ 2004-07-23 20:30:09)
"(...)dysk SEGATE 80 GB Serial ATA, Windows pracuje na nim normalnie, wiec dysk jest podlaczony dobrze, w biosie jest ustawiony na master"

na początek drobna uwaga... dysków sata nie da się ustawić na master lub slave... bo nie da się podłączyć dwóch dysków serial do jednego kontrolera.

Jeśli chodzi o instalacje mandarynki, to potrzebujesz najnowszego kernela(2.6.x), a więc również najnowszej dystrybucji(chyba, że da się to zrobić inaczej... ja na moim caviarze sata odpalilem mandarynke... ale wersje 10)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.