Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZF] Zend i jego konwencja nazw
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
HgReed
Witam.
Słowem wstępu - jestem osobą, która uwielbia dbać o szczegóły.

Zend - framework, który ma swoją strukturę katalogów:
Kod
/application
  /controllers
  /models
  /views
    /...

oraz swojego autoloader'a (kolejny folder = '_').
Zend ma także swoją konwencję do klas - Każde_Słowo_Z_Dużej_Litery_I_Underscore_Do_Autoloadera.

I tu jest mój "problem" - jak to pogodzić? Pisać klasy np. application_views_xxx, czy zmienić (o ile to możliwe) strukturę katalogów?
viking
Ale o co chodzi? W views nie trzymasz klas tylko pliki html szablonów. Reszta jest bardzo uporządkowana, folder mapuje się na _.
HgReed
No dobrze, ale gdy zmienię "views" na "View" to nie działa.

To wezmę przykład - formularz. Leży w katalogu application/forms. Więc nazwa klasy (wg. konwencji) to application_forms_Formularz - co samo w sobie przeczy konwencji.
viking
Skoro korzystasz z Application to w Zend/Application/Module/Autoloader masz zmapowane na sztywno ścieżki zgodnie ze strukturą jaką ustalili. Chcesz inaczej to musisz sobie to podpiąć. Tak samo formularze.
HgReed
Nie korzystam z Zend_Application, tylko z samego Autoloader'a.

Wiesz jak to "podpiąć" (gdy ustawie własny __autoload(), to zend się pluje)?
viking
Podałeś przykład application/forms a tak jest ustalone w Zend_Application stąd mogłem się pomylić. Ja osobiście mam zarejestrowany plugin dla front controllera (preDispatch) który wykrywa sobie kilka rzeczy i przekazuje ścieżki do Zend_Loader_Autoloader_Resource na podobnej zasadzie jak w autoloaderze dla application.
HgReed
Dałbyś jakieś namiary na tego plug-in'a?
viking
Niestety nie, prywatne. Ale wzorując się na przytaczanym już autoloaderze Zend_Application spokojnie możesz sam napisać.
HgReed
Dobrze. Dzięki pomoc.
irmidjusz
To, że klasa nazywa się (przkładowo) Application_Form a jest ładowana standardowo z folderu application/forms to zasługa ładowanej automatycznie (gdy używasz Zend_Application) instancji klasy Zend_Application_Module_Autoloader. Jeśli nie korzystasz z Zend_Application, a do ładowania klas używasz Zend_Loader_Autoloader to zapoznaj się z klasami Zend_Application_Module_Autoloader oraz Zend_Loader_Autoloader_Resource (przy tworzeniu ich instancji rejestrują się one automatycznie jako autoloadery w singletonie Zend_Loader_Autoloader - patrz konstruktor w Zend_Loader_Autoloader_Resource).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.