Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][PHP] Załadowanie kodu html z pliku php do div'a po wybraniu selecta (ajax)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Elber
Witam,

mógłby mi ktoś zademonstrować na prostym przykładzie jak uzyskać coś takiego:

Mam pole select na stronie, i chcę aby po jego zmianie wysłało się value z tego selecta do pliku np. post.php i odebrało to co ten plik zwróci (bez przeładowania strony), a zwróci czysty HTML z innymi polami do wyboru i inputami i chciałbym aby to wylądowało pod tym pierwszy selectem smile.gif
markonix
http://api.jquery.com/load/#example-4
to wysyłanie jednej zmiennej + wyświetlanie w najprostszej formie.

Żeby wykryć zmiane SELECT to event:
http://api.jquery.com/change/
i
Kod
$('option:selected').val()

pobranie wartości "value".
Elber
Mam pytanie, co muszę zrobić aby JS zadziałał na elementach które się wczytały z z pliku php ?

Napisałem taki kod który po zmianie selecta o ID license wczytuje dane z PHP, między innymi jest tam kolejny select...

Kod
$("#license").change(function(){
                if(license.value != '-'){
                    $.post("plik.php", {license: ""+license.value+"", product: ""+product.value+""}, function(data){
                        if(data.length > 0){
                            $('#lp_data').html(data);
                        }
                    });
                } else {
                    $('#lp_data').html('');
                }
            });

... na którym chcę taką samą operację uczynić, czyli po zmianie wysłać post do pliku plik.php i wczytać do div'a to co ten plik zwróci, jednak gdy pod tym kodem dam np:

Kod
$("#select12").change(function(){
                    alert('OK');
            });

to nic się nie dzieje... a powinien wyskoczyć alert sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.