Potrzebuję funkcji kodującej / dekodującej tekst do pojedynczej linii. Nie wiem teraz, czy jest jakaś funkcja, którą mógłbym wykorzystać, czy raczej muszę sam to zrobić?
Chodzi mi o coś w rodzaju urlencode() / urldecode(), tylko żeby zamieniało samo PHP_EOL.
Od razu zaznaczam, że nie chodzi mi o str_replace(PHP_EOL,'',$a). Potrzebuję też to odkodować.
Zrobiłem coś takiego:
(kod jest częścią pewnej klasy, już nie chciało mi się wycinać niepotrzebnych rzeczy)
{ //... public function chrCode($characters,$txt=false,$specChar='%') { self::prepare_cc($characters,$specChar); return $obj ? $this : $txt; } //------------------------------------------------- public function chrDecode($characters, $txt=false, $specChar='%') { self::prepare_cc($characters,$specChar); return $obj ? $this : $txt; } //------------------------------------------------- protected function prepare_cc($chrs,$specChar) { if ($chrs == self::$cc_chrs) return; // już było prędzej przygotowane if (!$chrs) { self::$cc_chrs=null; return; } self::$cc_chrs = $chrs; for($a=0;$a<strlen($chrs);$a++) { self::$cc_from[] = $chrs[$a]; } } }
Tylko nie wiem, czy czasami nie ma wbudowanej funkcji, która wykona dokładnie to samo.