Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][PHP]JS -> PHP i brak danych sesji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Tadek888
Witam serdecznie.
Zamontowałem sobie SWFupload.

Problem polega na tym (podczas uploadu) uruchamia się plik upload.php który jest ładowany przez JS i nie widzi danych sesji.
Jeśli odpalę plik adresem domen.pl/upload.php to sesja i jej dane są widoczne.

1. $ns = $_POST['PHPSESSID'];
  2.  

czy ustawienie identyfikatora sesji powinno spowodować wczytanie danych sesji ?
wNogachSpisz
zainstaluj plupload, bije swfupload na pysk.
Tadek888
Jasne już gdzieś widziałem te wypowiedź ale to nie zaspokoi mojej ciekawości smile.gif.
Chciałbym aby w pliku php ładowanym przez JS były te same wartości sesji ( dane ) co na stronie.

Ktoś potrafi pomóc ?
Niktoś
Czy session_start(); nie powinien być na początku skryptu PHP?
Powiedz mi ,bo ja nie widzę sensu ponownie przypisywać id do sesji ,które serwer i tak to samoczynnie przypisuje id każdej sesji.
Kolejne pytanie w twoją stronę, jak odczytujesz wartości sesji w js?Przecież sesja jest tworzona po stronie serwera.
Tadek888
Szukam odpowiedzi więc wspieram się tym co udało mi sie wydedukowac smile.gif - dlatego też proszę o pomoc.

A więc tak:
Niktoś :"Czy session_start(); nie powinien być na początku skryptu PHP?"

tutaj odpowiedź:
"Jeśli podany został parametr id, zostanie on użyty do zmiany identyfikatora bieżącej sesji. Przy takim użyciu session_id() musi być wywołane przed session_start()."
http://algorytmy.pl/doc/php/function.session-id.php

Niktoś :"Powiedz mi ,bo ja nie widzę sensu ponownie przypisywać id do sesji ,które serwer i tak to samoczynnie przypisuje id każdej sesji."
Mam nadzieję że jeśli przypiszę identyfikator do sesji to będę miał w pliku upload.php ponownie dane sesyjne. A dyrektywę php session.auto_start mam na OFF.

Niktoś :"Kolejne pytanie w twoją stronę, jak odczytujesz wartości sesji w js?Przecież sesja jest tworzona po stronie serwera. "
W pliku gdzie wstawiam skrypt SWFupload jest wartość która zostanie wysłana przez POST. Tam wstawiam <?PHP echo session_id;?>
Następnie post jest odbierany przez plik upload.php
Oczywiście tę wartość można zakodować mcryptem z czym nie będzie problemu żeby w źródle strony nie było widoczne

Chyba wszystko opisałem smile.gif
Proszę o konstruktywną pomoc smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.