Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS] divy 2 wsuwa się pod 1
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
adi456
Witam, taki dziwny problem mam

mam 2 divy
  1. <div id="1">tu menu</div>
  2. <div id="2">tu treść</div>

no i w 1 mam ustawiony position: fixed, mój problem polega na tym gdy w 2 jest dużo treści to przy przesówaniu cześć 2 chowa się pod 1, przeszkadza to głównie przy wyszukiwaniu CRRL+F ponieważ przeważnie wyszukiwana treść chowa się pod tego 1 diva, można coś z tym zrobic?
nospor
Cytat
DIVY 2 WSUWA SIĘ POD 1
Nie krzycz. Popraw tytuł na nie krzyczący.
Cytat
no i w 1 mam ustawiony position: fixed
No ustawiłeś fixed to masz czego chciałeś. Nie bardzo rozumiem problem.
adi456
fixed służy mi do unieruchomienia menu, czyli przewijam strone menu jest zawsze w miejscu, problem jest taki że jak przwijam tą strone to treść wchodzi pod tego diva z menu, jak pisałem wcześniej przeszkadza to w wyszukiwaniu teskstu na stronie
MGraphics
Jeżeli menu masz u góry i chcesz to zrobić tak by zawsze było na góre bez względu na przewijanie to musisz sobie resztę strony odsunąć od góry o tyle pixeli ile ma wysokości twoje menu. Tak by ograniczyć wielkosc tego dolnego diva.

A jezeli to nie ten problem to proszę o szczegóły.

http://www.w3schools.com/cssref/pr_class_position.asp
adi456
tak menu mam u góry, tak oczywiście próbowałem position:absolute margin-top oraz top i nic nie pomaga, treść zawsze wsuwa się pod menu, jedyny spoób jaki udało mi się wykombinowac to ustawienie div z treścią też na position:fixed lecz to jest beznadziejne rozwiązanie.

!*!
Trudno żeby było inaczej skoro użyłeś position:fixed dla menu, jeśli chcesz je mieć pod spodem, możesz pobawić się z-index dla niego/lub tekstu.
MGraphics
Cytat(adi456 @ 5.03.2012, 15:26:45 ) *
tak menu mam u góry, tak oczywiście próbowałem position:absolute margin-top oraz top i nic nie pomaga, treść zawsze wsuwa się pod menu, jedyny spoób jaki udało mi się wykombinowac to ustawienie div z treścią też na position:fixed lecz to jest beznadziejne rozwiązanie.

Nie próbowałem tego sposobu, ale może ustaw sobie

1. body{
  2. margin-top: 50px ;
  3. }

i wtedy zadziałaj z fixed

!*!
http://jsfiddle.net/XV62b/1/
adi456
z-index da bezsensowny efekt (przy przewijaniu menu zasłoni się tekstem) a chodzi o to żeby menu było cały czas widoczne, margin-top powoduje że przy otwarciu strony teskt znajduje się w odstepie, przy przewijaniu tak czy inaczej wchodzi pod menu
!*!
To zdecyduj się czego Ty chcesz. A najlepiej podaj jakiś działający przykład.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.