Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przeładowanie operatorów
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
shinuexx
Witam
Znalazłem ostatnio w necie przyjemny artykuł odnośnie możliwości przeładowywania operatorów dla obiektów w PHP.

Web Reflection: From the future, a PHP JavaScript like Number class, with late static binding and operator overloading

Zainteresowało mnie w związku z tym rozszerzenie PECL : Operator

I teraz są moje dwa pytania do Was.
1. Co myślicie o samej idei wprowadzenia do PHP przeciążania operatorów?
2. Czy byłby ktoś w stanie pomóc mi skompilować PHP razem z tym rozszerzeniem?
Sky_walker
Moim zdaniem pytanie raczej powinno brzmieć: Po co pisać kod który wymaga bardzo specyficznego, rzadkego rozszerzenia?
Użyteczność takiego kodu jest w praktyce bliska zeru jeśli planujesz wyjść poza jeden serwer, albo jeśli chcesz utrzymać swój kod aktualny przez dłuższy czas (development twojego rozszerzenia skończył się w 2006r więc nie liczyłbym na rozwiązanie problemów jeśli po którejś aktualizacji nagle przestanie działać)
Idea fajna, ale bezsensowna jeśli nie jest wspierana oficjalnie i nie można jej powszechnie znaleźć na serwerach.

Co do pytania drugiego: http://www.php.net/manual/en/install.pecl.php
Crozin
Cytat
Co myślicie o samej idei wprowadzenia do PHP przeciążania operatorów?
Wprowadzanie ich do jakiegokolwiek języka jest raczej złym pomysłem:
1. Nie pomagają w rozwiązywaniu żadnych problemów - to jedynie lukier składniowy.
2. Zaciemniają kod - i to bardzo momentami.
3. Jako takie pasują (mają jakieś uzasadnienie) dla bardzo małej, specyficznej grupy obiektów, np. obiektów matematycznych (macierze, wektory), kolekcji czy strumieni.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.