Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Problem przy logowaniu za pomocą konsoli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gamoń
Cześć.
1. Jak wejść do monitora MySQL'a na zewnętrznym serwerze ?
2. Łącze się z monitorem MySQL na krasnalu ale po wpisaniu polecenia :

mysql -h 127.0.0.1 -u login -p

następnie :

CREATE DATABASE baza;

wyskakuje :

ERROR 1064: Something is wrong in your syntax obok 'mysql -h 127.0.0.1 -u login -p
CREATE DATABASE baza' w lini 1

proszę o wyjaśnienie
frantic09
A udaje Ci się w ogóle połączyć z bazą danych komendą: mysql -h 127.0.0.1 -u login -p ? Jaki jest domyślny login i hasło do bazy MySQL na krasnalu? Login to "root", a hasło "krasnal"? Spróbuj ich użyć w funkcji mysql -h 127.0.0.1 -u login -p password i zobaczymy co się stanie.

Bo ERROR 1064 to błąd w zapytaniu MySQL
Gamoń
Nie wiem jaki jest domyśly ale można zmienić ja ustawiłęm swoje. Po wpisaniu mysql -h 127.0.0.1 -u login -p wyskakuje wiersz niżej znak --> gdzie wpisuje CREATE DATABASE base;
i następnie wyskakuje mi komunikat który już opisałem. Z monitorem mysql łąćze się poprawnie tzn jest komunikat powitalny itd jeśli o to pytasz.
I jak już się udzielasz to napisz jak połąćzyć się z serwerem zewnętrznym za pomocą monitora mysql ?
frantic09
Cytat(Gamoń @ 23.03.2012, 22:22:34 ) *
Nie wiem jaki jest domyśly ale można zmienić ja ustawiłęm swoje. Po wpisaniu mysql -h 127.0.0.1 -u login -p wyskakuje wiersz niżej znak --> gdzie wpisuje CREATE DATABASE base;
i następnie wyskakuje mi komunikat który już opisałem. Z monitorem mysql łąćze się poprawnie tzn jest komunikat powitalny itd jeśli o to pytasz.

Dziwne... skoro sie zalogowałeś, to czemu do zapytania wrzuca Ci polecenie logowania mysql?

I jak już się udzielasz to napisz jak połąćzyć się z serwerem zewnętrznym za pomocą monitora mysql ?

Tak w ogóle to nie łączysz się żadnym monitorem MySQL, tylko z na przykład z shella. Jak już się udzielam to Ci napiszę, a może zapytam jakie parametry przyjmuje funkcja mysql i czy czasem jeden z nich nie jest adresem host serwera, do którego się łączysz? Np podawanym po -h? No, ale Ty powinieneś wiedzieć lepiej. No a tak poza tym dość często trzeba na tym zewnętrznym serwerze ustawić dostęp dla zdalnego IP... takie tam zabezpieczenia... żeby jakiś niepowołany haker się z jakiegoś monitora MySQL nie próbował włamać tongue.gif
mortus

Po wpisaniu polecenia:
mysql -h 127.0.0.1 -u login -p
i wciśnięciu klawisza ENTER trzeba wpisać hasło (i ponownie zatwierdzić ENTER-em) a nie zapytanie SQL. W taki sposób uzyskujesz połączenie i dopiero wtedy możesz wykonywać zapytania SQL.
Gość
@mortus Robię jak piszesz po wpisaniu -h 127.0.0.1 -u login -p ENTER i hasło ale nie reaguje (bez komunikatu) po czym wpisuje zapytanie i dalej to samo.

@frantic09 autor w książce nazywa łączenie się z mysql'em za pośrednictwem wiersza poleceń ze star>cmd jako monitor mysql myślałem że to powszchena nazwa

Teraz chce się połączyć z bazą danych na zewnętrznym serwerze za pomocą php

Kod
<?php
  DEFINE ('DB_USER' , 'login');
  DEFINE ('DB_PASSWORD' , 'haslo');
  DEFINE ('DB_HOST' , 'www.domena.domena.pl');
  DEFINE ('DB_NAME' , 'baza');

$dbc = mysql_connect (DB_HOST, DB_USER, DB_PASSWORD);
  mysql_select_db (DB_NAME);
?>

I wyskakuje:

Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Can't connect to MySQL server on 'www.domena.domena.pl' (10061) in c:\usr\krasnal\www\brk\nowy\mysql_connect.php on line 7

co robie źle ?
mortus
Cytat(Gość @ 23.03.2012, 23:37:08 ) *
@mortus Robię jak piszesz po wpisaniu -h 127.0.0.1 -u login -p ENTER i hasło ale nie reaguje (bez komunikatu) po czym wpisuje zapytanie i dalej to samo.

Skoro nie reaguje to znaczy, że nie działa, a przyczyn może być całe mnóstwo.
Zainstaluj sobie inny serwer niż Krasnal, z tego co się orientuję Krasnal jest przestarzały, a alternatyw masz kilka np. WampServer, xampp.
Co do połączenia z zewnętrznym serwerem MySQL, najprawdopodobniej użytkownik, którego dane posiadasz (i jeśli przepisałeś je prawidłowo) nie może łączyć się z serwerem z dowolnego host-a, a tylko z określonego.

EDIT: W sieci jest pełno tutoriali na temat instalowania i konfigurowania serwera www z obsługą PHP, jak również tutoriali traktujących o podstawach pracy z MySQL/PHP. Wystarczy poszukać.
frantic09
Jeśli masz dostęp do tego zewnętrznego serwera lub chociaż do jego panelu administracyjnego, to mozliwe, że masz też dostęp do zarządzania bazami danych, a tam może do ustalania zewnętrznych adresów IP, które mogą się z tymi bazami łączyć.

I tak jak pisze mortus, polecam coś nowszego, w rodzaju pakietów Xampp lub Wamp.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.