Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: phpBB rozwiazania optymalizujace szybkosc dzialania
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Pro > Archiwum Pro
GeoS
Na wstepie zaznaczam, ze na podawanych w moim podpisie stronach nie znalazlem zadnej podpowiedzi.

Problem: Czy ktorys z szanownych forumowiczow zajmowal sie optymalizacja wydajnosci phpBB i ewentualnie w jaki sposob to realizowal :?:

Udalo mi sie dotrzec do rozwiazania cache'ujacego do plikow XMLowych konfiguracje phpBB i kilku cowazniejszych tabeli z bazy danych (jednak brak calosciowego wdaje mi sie we znaki). Jest to juz pewien postep, ale jak wiadomo, najwiekszy ruch jest generowany przez przegladajacych wpisy.
Nie chce odkywac od nowa Ameryki, dlatego sie pytam, czy moze ktos z was zajmowal sie tym zagadnieniem i jakie osiagnal rezultaty :?:
Jesli takiego czegos nikt jeszcze nie stworzyl, to czy ewentualnie bylyby osoby chetne do wziecia udzialu w projekcie majacym na celu przygotowanie takiego rozwiazania.

PS Za bardzo nie wiedzialem gdzie "upchanac" ten temat, czy do XHTMLa, php, MySQLa, a moze do skryptow - problem nie jest zbyt typowy i dotyka wielu warstw tej aplikacji, wiec znalazl sie tutaj (bycmoze moderatorzy stwierdza, ze nieslusznie) aaevil.gif
dragossani
Jeśli chodzi o cache'owanie wyświetlanej zawartości forum, to winę za brak stosownych mechanizmów ponosi silnik szablonów wbudowany w phpBB. Ten który jest używany, jest dziełem ludzi z phpBB i nie grzeszy nadmiarem funkcjonalności. Sprawę rozwiązała by wymiana silnika szablonów na np. Smarty. Niestety wiąże się to zarówno z przepisaniem od nowa plików *.tpl jak i kodu php generującego zmienne dla szablonów - krótko mówiąc, trzeba by przerobić wszystkie pliki phpBB. rolleyes.gif
GeoS
Wlasnie tego sie obawialem sad.gif

No coz, nie pozostaje nic innego, jak lekko podkrecic kod phpBB biggrin.gif
dragossani
Sądzę, że sporo dałby też mechanizm cache'ujący umieszczony poza bibliotekami szablonów, na przykład działający na poziomie binarki php-Accelerator.
GeoS
Niekiedy ciezko jest zmusic duzego ISP na zmiany w soft'ie, ale warto sprobowac.
kwiateek
Jedyne co modyfikowalem w phpBB zeby podwyzszyc wydajnosc to gzip compression na on i hack Fast and Furious.
GeoS
Chodzi mi bardziej o rozwiazania po stronie samych zapytan SQLowskich i generowania kodu, niz przesylania HTMLa biggrin.gif Ale kazda sugestia przydaje sie smile.gif
Azazel
mam nadzieje ze mnie nie skopiecie, ale przyszlo mi do glowy skompilowanie zend optimizerem calosci - wykonywanie samych plikow php bedzie szybsze, a jak wiadomo przy bb2 jest duzo odwolan - zakladam oczywiscie niekomercyjne forum, na serwerku gdzie mozna sobie pozowlic na trzymanie skompilowanych skryptow bez obawy przed "zyczliwymi" aaevil.gif

to jedyne co mi przychodzi w zwiasku z bb2, bo za bardzo to optymalizowac tego cacka sie nie da (nie ma sensu)?

howgh aaevil.gif
GeoS
Problem tkwi nie w niewyrabianiu sie Apache + php, tylko MySQLa.

Calosc stoi na wyodrebnionym, z calej farmy, dosc mocnym serwerze dedykowanym, a i tak sie przytyka. Raz przy 15 userach na forum, a innym razem "dopiero" przy 90.

Przez dlugi weekend znikna z kodu phpBB zapytania o zbanowanych, ilosc userow na stronie i inne tego typu "wodotryski". W obecnej chwili z tego co wiem ilosc zapytan jest ograniczona do 12, ale jak widac to nadal jest za duzo sad.gif

Zobaczymy, co przyniesie chwila wolnego tongue.gif
dragossani
Hm, np. forum na głównej stronie phpBB wytrzymuje 200 i więcej userów online bez zająknięcia. Jesteś pewien, że nie ma u ciebie wąskich gardeł konfiguracji sprzętu lub softu? Jeśli chodzi o fora to PhpBB jest bądź co bądź jednym z najszybszych...
GeoS
Problem w tym, ze nie mam bezposredniego dostepu do maszyny, na ktorej to stoi.
Jest to jeden wydzielony serwerek w Millennium Communications SA.

Nie chodzi tutaj bynajmniej o samych userow na stronie glownej, tylko plasajacych sobie w najlepsze po przepastnych czelusciach duzego forum. Wczesniej stalo to na maszynie 3-procesorowej (opartej intelowskie Xeony) wraz z innymi witrynami i tez byla zazynka. Doszlo do takiej sutyacji, ze reset serwera MySQL byl co 24h (nie wiem po co, ale tak bylo).

dragossani: Mozesz podeslac ustawienia, ktore moga wplynac na sama optymalizacje dzialania serwera MySQL?questionmark.gif
dragossani
Wszystko co sam wiem o optymalizacji samego serwera, przeczytałem w dokumentacji. Co jeszcze? Z tego co wiem, najwydajniejsza platforma systemowa to seria *BSD - np. FreeBSD (najszybsza obsługa pamięci, ogromne możliwości dopasowania do dedykowanych zastosowań bazodanowych). System plików może wpływać na wydajność (polecam ReiserFS), inne działające procesy, sposób kompilacji jądra systemu... Sprzęt wiadomo - stripping na SCSI (dyski 15K rpm), ram na maksa, kilka procków (xeon), itp.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.