Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem ze skryptem ze strony osborne.com
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
mcw3
Kupiłem sobie książkę "PHP4" wydawnictwa Osborne. W sekcji piątej podręcznika jest taki skrypt (sciągałem go ze strony, więc myślę, że błędów nie zawiera - a przynajmniej został napisany tak, jak napisany miał być, żeby nie było, że ja w nim jakieś błędy zrobiłem):
<HTML>
<HEAD>
<TITLE>Project 5-1</TITLE>
</HEAD>
<BODY>
<!-- File p-5-1.php -->
<FORM METHOD="POST" ACTION="p-5-1.php">
<TABLE>

<TR>
<TD><INPUT TYPE="TEXT" NAME="OP1"
VALUE="<? echo $OP1 ?>"></TD>

</TR>

<TR>
<TD ALIGN="CENTER">+</TD>
</TR>

<TR>
<TD><INPUT TYPE="TEXT" NAME="OP2"
VALUE="<? echo $OP2 ?>"></TD>
</TR>

<TR>
<TD ALIGN="CENTER"><INPUT TYPE="SUBMIT" VALUE="="></TD>
</TR>

<TR>
<TD><INPUT TYPE="TEXT" NAME="RESULT"
VALUE ="<? echo $OP1 + $OP2 ?>"
disabled></TD>
</TR>

</TABLE>
</FORM>
</BODY>
</HTML>

Po wrzuceniu go na serwer (sciągnąłem sobie EasyPHP) zamiast spodziewanego efektu ( całkiem pustego pola) wyświetla mi się w polach tekstowych takie coś:

<br /><b>Notice</b>: Undefined variable: OP1 in <b>d:\easyphp\www\p-5-1.php</b> on line <b>12</b><br />

Moje pytanie: czy to jest jakoś niepoprawnie napisany skrypt (powinien być napisany inaczej), czy to wina serwera, że "nie czyta" pustych zmiennych, czy ja coś pokićkałem tongue.gif ?

Moje gg: 5067539 z reguły na niedostępny, ale z opisem

Pozdrawiam
seaquest
niestety,bardzo zle, ze kupiles te ksiazke, ja tez sie z niej uczylem php, ale mialem potem jescze duze braki i musialem "doczytywac" manuala po angielsku
jedynym atutem tej ksiazki jest to, ze ma liste funkcji z opisami po polsku w jednym z dodatkow
skrypty przedstawione w tej ksiazce czesto nie dzialaja i zawieraja bledy, ksiazka praktycznie nie wspomina o register_globals i dlatego twoj skrypt nie dziala
poszukaj na forum o register_globals, gdyz nie warto rozpoczynac nowego tematu a na forum bylo juz bardzo wiele razy o zmiennych globalnych
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.