Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Publikowanie części xlsx w postaci html
Forum PHP.pl > Forum > PHP
o-w-c-a
Witam.

Prosiłbym o propozycje jak rozwiązać problem z opublikowaniem fragmentu pliku xlsx w postaci htmla.
W postaci makra dorobię sobie zapis np do CSVa i wysyłanie tego po FTP na serwer, dorobię sobie odpowiednie wklejenie tego w tabele htmla jednak nie umiem wyciągnąć danych z csva i wkleić ich do htmla jako danych w postaci niemal "bazy danych".

Założenie jest takie że chciałem móc publikować grafik który w nieznaczny sposób zmienia się codziennie. Grafik prowadzony jest w excelu a na koniec zmiany byłby wysyłany i nadpisywany na serwerze w postaci pliku csv np oddzielony przecinkami.

Na stronie w zależności od numeru (kolejności na liście) byłby pobierany grafik dla konkretnej osoby (każda osoba ma w grafiku swój nr wiersza, a każdy dzień podzielony jest na 3 kolumny [w zależności od zmiany]).
Chciałem móc po wpisaniu nr wiersza w pole formularza na stronie przez internet sprawdzić grafik.

Koncepcja w sumie jest dowolna jak to zrobić - a jakoś w oparciu o CSVy uznałem że będzie prościej - jeśli uważacie że coś innego będzie lepsze to jestem otwarty na propozycje.
Zasadniczo prosiłbym o poradę w kwestii elementów PHP które potrafiłyby wyciągnąć coś z pliku zewnętrznego i żebym umiał to wkleić w kod htmlowy (planowałem na tabelach zrobić stronę i wiadomo postawić ją na serwerze z obsługą php).

Z góry dzięki za propozycje.
o-w-c-a

memory
Jak każdy język posiada funkcje która umożliwiają otworzenie pliku fgetcsv. Dane można zapisać do tablicy, a potem zrobić z nimi co chcesz.
o-w-c-a
Witam.

Trochę poszukałem i pobawiłem się i mam coś takiego:

CODE

<?php

fgetcsv_PHP();

function fgetcsv_PHP()
{

if (($handle = fopen("./test.csv", "r")) !== FALSE)
{

$length = 1000;
$delimiter = ",";

echo "<table>\n";
echo "<td><b>Imie</b></td><td><b>Nazwisko</b></td><td><b>Dzien</b></td>";

while ( ( $data = fgetcsv( $handle, $length, $delimiter ) ) !== FALSE )
{

$num = count($data);

echo "<tr>\n";

for ($c=6; $c < $num; $c++)
{
echo "<td>".$data[$c]."</td>\n";
}

echo "</tr>\n";
}
echo "</table>";

fclose($handle);
}
}

?>

Niestety jednak pobiera całą zawartość pliku csv a nie potrafię zmusić aby brał tylko jeden wiersz...
Dodatkowo jak przekazać zmienną pobraną z formularza HTML?

Z góry dzięki za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.