Ogolnie nie mam jakiegos wielkiego doswiadczenia w php ale bede bardzo wdzieczny za wszystkie wskazowki,
w skrocie chcialbym umiescic na mojej stronie przycisk "dodaj" aby po nacisnieciu tego przycisku
pojawilo sie "dodaj (1)" liczba zmienia sie wraz z iloscia uzytkownikow ktorzy nacisneli ten link (mam tu na mysli zalgowanych uzytkownikow) obok tego ma byc opcja podglad aby po wejsciu w ta opcje wyswietlaly sie nicki uzytkownikow ktorzy juz nacisneli ten link i do tego chcialbym aby kazdy uztkownik ktory
juz nacisnal link "dodaj" mogl zrezygnowac i wtedy oczywiscie liczba sie zmniejsza. bardzo bym prosil o pomoc juz kilka dni probuje znalezc jakies rozwiazanie
krowal
8.04.2012, 20:58:36
Robisz trzy tabele:
user [id, ...]
page [id, ...]
user2page [user_id, page_id]
W tej ostatniej zapisujesz połączenia między stroną a użytkownikiem. Na każdej stronie zliczasz ile jest rekordów z danym page_id i wyświetlasz to w przycisku dodaj(x). Dodatkowo dodajesz przycisk po którego wciśnięciu z tabeli user2page usuwany jest wpis łączący klikającego użytkownika z usuwaną stroną.
Lista użytkowników którzy kliknęli w dodaj na stronie o id = x:
SELECT u.* FROM user u, user2page u2p WHERE u2p.page_id = X AND u.id = u2p.user_id
plcm
10.04.2012, 13:44:03
Dziękuje bardzo za odpowiedz ale moglbys mi wytlumaczyc po co 3 tabele ?
bo nie lapie tzn bo mam juz tabele z uzytkownikami ktorzy
sa na stronie zarejestrowanie
i wydawalo mi sie ze musze w takim razie zrobic kod w php ktory zadziala w ten sposob
- po nacisnieciu przyciski "dodaj" id uzytkownika (czyli nick) jest dodawane tak jak napisales do tabeli
user , kolejny przycisk ktory wyswietla osoby z tej tabeli i kolejny ktory kasuje je.
koras140
10.04.2012, 23:19:23
Jak masz tabelę ze wszystkimi użytkownikami to możesz na przykład dołożyć kolumnę z tym czy to nacisnęli albo nową tabelę z użytkownikami którzy to nacisnęli.
Do pola dodaj (jako value pola) dodajesz wynik funkcji mysql_num_rows tabeli nowej lub mysql_num_rows tabeli starej gdzie kolumna z dodaj ma np. wartość 1.
Po naciśnięciu pola "dodaj" sprawdzasz isset($_POST['dodaj']) czy została wysłana, jak tak to aktualizujesz tabelę np.
INSERT INTO users (id, nick) VALUES ('$id', $nick');
plcm
11.04.2012, 03:14:06
zalozmy ze robie nowa tabele z uzytkownikami ktorzy nacisneli przycisk dodaj i powiedzmy ze jestem takim uzytkownikiem zalgowanym na swojej stronie w jaki sposob system rozrozni ze to wlasnie moj nick ma dodac do tabeli ?
alegorn
11.04.2012, 10:45:41
krowal powiedzial ci co masz zrobic, musisz to jedynie zaadaptowac u siebie
to co robisz to klasyczna relacja wiele do wielu. wyguglaj sobie teorie do tego :]
j.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.