Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Edytor konfiguracji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
HuzarO
Witam, nie wiem czy dobry dział, w razie pomyłki proszę moderatorów o przeniesienie i przepraszam za mój błąd. A teraz do rzeczy, otóż mam pytanie do szanownego grona użytkowników forum.php.pl. Jaki sposób przetrzymywania konfiguracji wybrać, tzn. danych do bazy mysql, nazwy strony tytułu itp. Chodzi o typowego CMS'a. Czy w bazie danych mysql i wtedy łączyć się z nią poprzez:
  1. $mysql -> connect('root', 'pass', '127.0.0.1', 'myCms');

lecz mnie się wydaje że konfiguracja w bazie danych to złe wyjście. Lub w pliku .php jako tablica, ale czy istnieje funkcja która zwraca tablice w takiej formie jak:

Z tego co pamiętam wygodne wyjście było gdy operowało się na plikach xml, bo była tam funkcja która zwracała ładnie cały array tak jak:

Ale nie jestem pewnien bo było to już dawno dawno temu, a znowu trzymać takie dane w pliku xml lub ini czy innym to chyba ryzyko ponieważ je można podejrzeć od strony klienta, tzn. przeglądarki, chyba że na serwerze docelowym ustawić chmody lub szyfrować dane ale jednak nie przekonuje mnie to. Może Wy macie jakiś swój pomysł. Proszę o odpowiedzi, tylko odpowiedzi na temat a nie 'nabijanie' postów bezsensownymi wypowiedziami.
maniana
Można oprócz XML użyć zwykłego pliku PHP z tablicą konfiguracyjną albo plików INI => parse_ini_file. W przypadku XML i INI należy zabezpeczyć katalog albo dany plik przez .htaccess żeby nie można było pobrać go przez przeglądarkę.
HuzarO
tak to wiem tyle że np. jak edytować te tablice i zapisać ją potem do pliku php tak aby ją potem znowu móc czytać i edytować, czyli np. jak jest:
  1. $conf = array(
  2. 'key1' => 'value1',
  3. 'key2' => 'value2'
  4. );

tak wygląda plik conf.php i ja chce edytować te wartości i potem zapisać już zmodyfikowane tak samo do tego samego pliku, jest taka funkcja czy może lepiej pętlą zbudować string który potem się zapisze funkcją fwrite() czy jakoś tak.
!*!
Edycja: http://php.net/var_export
HuzarO
Dziękuję ;]
viking
Albo http://framework.zend.com/manual/en/zend.c...troduction.html
Masz też jako opcję pliki YAML.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.