Szymciosek
14.04.2012, 16:31:10
Witam,
1) Skąd mogę pobrać gotowe szablony stron w php, chodzi mi to żebym mógł zobaczyć jak jest zbudowana taka strona w html i jakie ma podziały na php, czyli, gdzie co i jak umieścić w php
2) CSS odnosi się jakoś do PHP ? Tzn jeśli z php prześlę tabelę do html to jak ją ustawić za pomocą css ? odnieść się do takiego samego np ID jakbym to robił w html ?
Na razie to chyba na tyle.
Pozdrawiam
lobopol
14.04.2012, 16:40:28
1. Google hasło php cms download, php cms, php site script etc.
2. css określa style konkretnych elementów html. Za pomocą php możesz wyświetlić elementy html.
Szymciosek
14.04.2012, 17:25:01
co do strony to bardziej chodziło mi o zbiór plików do ściągnięcia typu index.php z zawartym w sobie html + dodatkowe pliki php, które pokazują co i jak przekazuje treść, gdzie jest odbierana itd.
Znalazłem jakieś strony niby jest napisane PHP WEBSITE TEMPLATES itd... ale ściągam rar'a a tu same pliki html + css + folder images... znalazłem jakiś katalog skryptów, ale nigdzie nie widzę download, a niby jest za free...
Mógłbyś coś konkretniej opisać ? CMS to raczej system zarządzania treścią, a mi chodzi po prostu o prostą stronę.
lobopol
14.04.2012, 18:05:34
To nie ma czegoś takiego. A dlaczego? Bo każda strona jest inna i w gestii frontendowca jest podpięcie szablonu html pod dany system.
Jeden zrobi to za pomocą smarty czy twiga, a inny połączy php z html. Proste strony nie potrzebują php. Poczytaj sobie o smarty/twigu czy mvc
viking
14.04.2012, 18:34:51
Źródło strony masz na php.net (na dole wśród linków)

Natomiast jeśli chcesz dobrze napisany kod rozglądaj się raczej za przykładami albo opensource'owymi rozwiązaniami opartymi o Zend Framework, Symfony, Silex czy inne frameworki.
Szymciosek
14.04.2012, 20:00:16
Zenda mam zamiar się uczyć, bo znajomy się za to wziął, ale najpierw ja muszę się zebrać do reinstalacji systemu, bo za bardzo już po 3 latach jest w nim namieszane i np wamp nie chodzi jak musi.
Czyli php jest w sumie wykorzystywane tylko do obsługi systemów na stronach typu, rejestracja, logowanie, przechowywanie treści w bazie danych (to raczej jeśli chodzi o późniejszą edycję, bo prościej ?) ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.