Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MVC] Indywidualne, globalne zmienne w szablonie
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
markonix
Nie mam pomysłu gdzie umieścić dane globalne indywidualne dla zalogowanego użytkownika.
W dużym uproszczeniu chodzi np. o nick. Oczywiście można pakować w sesje ale powiedzmy, że tych danych jest więcej i mogą się zmieniać.

Zmienna ta jest globalna, jest w każdym widoku (w nagłówku, header) i na pewno nie widzi mi się, aby każdorazowo w każdym kontrolerze i jego akcji wysyłać "ręcznie" tą zmienną do widoku.

Jedyne co mi przychodzi do głowy to helper ale czy wolno w nim operować na modelu (model user, wykonanie zapytania, zwrócenie pożądanych danych)?
tolomei
Może coś w stronę wzorca Registry?
markonix
Klasę registry mam do przechowywania globalnego chyba że mówimy o całkowicie innej filozofii.
Jeżeli chodzi o klasę to gdzie by wypadało zrobić te przypisanie? W bootstrap?
tolomei
Chcesz przechowywać globalne dane indywidualne dla każdego użytkownika. Jak nic nasuwa się tutaj sesja.
Dane mogą się zmieniać - nie widzę problemów.
Napisz sobie jakąś dobrą klasę dostępu do tych danych i bazuj na sesji w wydzielonej przestrzeni nazw.

Takie moje zdanie - może ktoś inny coś zaproponuje.
markonix
No to może troszkę na przeciw sesjom.
Jakiś box z statystykami użytkownika, które się zmieniają praktycznie są chwile gdy wykona jakąś akcje.
Tutaj sesje byłby totalnie nieprzydatne chyba, że bym je aktualizował przy każdej zmianie, a sesje jak dla mnie powinny być tylko przy logowaniu inicjowane.
Orzeszekk
Dziwny problem. Robisz sobie kontroler common ktory wywolujesz z widoku i ktory zwraca ci dane potrzebne do wyswietlenia nicku uzytkownika. z tego co pamietam to w asp.net i w symfony 1/2 mozna wywolywac akcje z poziomu widoku. A jak sie nie da to robisz helper ktory odpytuje ten kontroler albo od razu model, i zwraca dane ktore dalej sobie wyswietlasz w layoucie jak ci sie zywnie podoba.

w asp.net mvc jest cos takiego jak ViewBag - jest to globalny slownik ktory jest dostepny we wszystkich widokach uzytych do zrenderowania odpowiedzi dla danego requesta. Mozna sobie wczytac jakies dane akcją lub partial akcją, wrzucic to do viewBaga i nastepnie skorzystac z tego w innym widoku. moze tez sobie zaimplementuj cos takiego.

helper nie musi operowac na modelu - wystarczy ze wywola akcje kontrolera ktora mu dostarczy paczke danych. w koncu to kontroler jest od zlepiania modeli i widokow.

sorki ze podaje przyklad z innego jezyka ale teraz glownie na nim siedze a mvc niezaleznie od języka jest podobne wiec chodzi o samą idęę.
markonix
Chyba zrobię helper z odwołaniem do modelu user, będzie najprościej.
Pilsener
Ja do personalizacji aplikacji polecam ciacha - przykład: zapisujesz informacje w co user klika i na tej podstawie generujesz mu np. menu podręczne jego ulubionych działów. Żeby coś takiego zrobić w bazie to raz - trzeba się napocić a dwa - po co obciążać bazę i parser? A gdy user ciacho zgubi czy zje to nic się nie dzieje.
Fifi209
Cytat(markonix @ 15.04.2012, 12:27:06 ) *
Tutaj sesje byłby totalnie nieprzydatne chyba, że bym je aktualizował przy każdej zmianie, a sesje jak dla mnie powinny być tylko przy logowaniu inicjowane.

A jak są zrobione np. koszyki w sklepach internetowych?

Użytkownik klika, dodaje do koszyka (do sesji), strona się przeładowuje i robi tak ciągle, póki nie zadecyduje zrezygnować z czegoś lub zapłacić.
viking
Przykład jak można zrobić: http://framework.zend.com/manual/en/zend.auth.html
by_ikar
A czy nie prościej mieć dostęp do obiektu bezpośrednio z szablonu? W symfony masz coś takiego jak $app i z jego poziomu masz dostęp do obiektów, chociażby takich jak request. I nie widzę przeciwieństw aby i taki dostęp mieć w przypadku obiektu użytkownika wink.gif
markonix
Cytat(Pilsener @ 15.04.2012, 22:59:53 ) *
Ja do personalizacji aplikacji polecam ciacha - przykład: zapisujesz informacje w co user klika i na tej podstawie generujesz mu np. menu podręczne jego ulubionych działów. Żeby coś takiego zrobić w bazie to raz - trzeba się napocić a dwa - po co obciążać bazę i parser? A gdy user ciacho zgubi czy zje to nic się nie dzieje.

Cytat(Fifi209 @ 16.04.2012, 01:28:21 ) *
A jak są zrobione np. koszyki w sklepach internetowych?

Użytkownik klika, dodaje do koszyka (do sesji), strona się przeładowuje i robi tak ciągle, póki nie zadecyduje zrezygnować z czegoś lub zapłacić.

Wspomniałem, że chodzi o bazodanowe dane typu: imię, stan konta, jakieś alerty itp.
Nie widzę tu miejsca dla ciasteczek, które oczywiście wykorzystuje, nawet dokładnie tak jak piszesz, do obsługi menu.

Sesje musiałbym aktualizować przy każdej zmianie np. transakcji. Uważam, że ten pomysł jest zupełnie nietrafiony przy celu, o którym wspominam.
tehaha
Sesja się tutaj właśnie idealnie nadaje, zwłaszcza, że część danych zostanie pobrana tylko raz i już się nie zmienią. Przecież w przypadku zmiany nie aktualizujesz całej sesji, a jedynie to co jest Ci potrzebne, czyli w tym przypadku możesz tylko dorzucić do tablicy transakcji dodatkową pozycję lub ją zaktualizować. Możesz sobie ładnie wszystko wrzucić do wielowymiarowej tablicy i trzymać to w sesji

1. $_SESSION['data'] = array
  2. (
  3. 'userData' => array
  4. (
  5. 'name'=>'Jan',
  6. 'surname'=>'Kowalski'
  7. ),
  8. 'accountData'=>array
  9. (
  10. 'amount'=>34,54,
  11. 'currency'=>'PLN',
  12. 'lastTrans'=>'2012-04012 14:54:00'
  13. ),
  14. 'notifications' => array
  15. (
  16. array('type'=>'error', 'msg'=>'treść...'),
  17. array('type'=>'error', 'msg'=>'treść...'),
  18. )
  19. );

Uwierz sesja nie służy tylko i wyłącznie do przechowywania tam jednej zmiennej $_SESSION['userLogged'] = 1, i jest bardzo wygodna jeśli chodzi o takie personalne dane pobierane tylko jeden raz, dane tymczasowe, komunikaty systemowe itd.
markonix
No ale wracając do modelu MVC to powiedzmy, że mam model użytkownika czy tam model transakcji.
I teraz przy metodzie "updateAccount($amount)" musiałbym oprócz aktualizacji w bazie dokonać aktualizacji sesji.
Nie wiem.. Jak ja bym takie coś zobaczył w cudzej aplikacji to bym się mocno zdziwił, nigdy nie widziałem takiej metody.

Zawsze uczono mnie (głównie te forum), że należy ograniczać ilość danych przechowywanych w sesji.
Dlatego też zawsze się tego trzymałem - nawet nie przechowuje typu konta (admin i nie admin) w sesji ale sprawdzam po ID zalogowanego czy ma admina..
tehaha
Cytat
Zawsze uczono mnie (głównie te forum), że należy ograniczać ilość danych przechowywanych w sesji.
Dlatego też zawsze się tego trzymałem - nawet nie przechowuje typu konta (admin i nie admin) w sesji ale sprawdzam po ID zalogowanego czy ma admina..

Jesteś w stanie podać mi jakiś rozsądny argument stojący za tym, żeby nic nie trzymać w sesji? Czy mam rozumieć, że jak chcesz zrobić coś tak banalnego jak "Witaj, użytkownik" to przy każdym odświeżeniu strony pobierasz to z bazy i wykonujesz zbędę zapytania? Poza tym warto zdefiniować tą "ilość danych", przecież taka tablica to może będzie 5KB danych, nie mówimy tu o jakichś szalonych pomysłach przechowywania w sesji zrzutu całej tabeli tylko o kilkudziesięciu linijkach a to tyle co nic. Sesje są bardzo przydatne w nie których przypadkach i warto je używać i jak dla mnie to jest właśnie jeden z takich przypadków. Z kwestii bezpieczeństwa nie przechowuje się w sesji żadnych haseł, ale inne dane to już spokojnie można.

Cytat
musiałbym oprócz aktualizacji w bazie dokonać aktualizacji sesji.
Nie wiem.. Jak ja bym takie coś zobaczył w cudzej aplikacji to bym się mocno zdziwił, nigdy nie widziałem takiej metody.
Nigdy nie widziałeś, żeby obiekt w swojej metodzie wywołał metodę innego obiektu?

Odwołując się jeszcze do jednego z Twoich poprzednich postów to to czy dane warto trzymać w sesji, zależy jeszcze od tego jak często będą aktualizowane - sesje świetnie się nadają do danych: spersonalizowanych, tymczasowych i obowiązujących w trakcie jednej sesji użytkownika. Ale np. do statystyk to już nie za bardzo, chyba, że są to takie statystyki, które nie zmienią się w czasie odwiedzin.
viking
Chyba mylisz pojęcia. Warto ograniczyć ilość danych po stronie klienta (choćby ze względu na rozmiar cookie 4kB i bezpieczeństwo takich danych). Ja osobiście trzymam wyłącznie ID sesji i nigdy więcej. Natomiast to jest Twój łącznik "stanowości". Po stronie serwera masz kontener z danymi zapisanymi w sesji.
tehaha
Cytat
Chyba mylisz pojęcia. Warto ograniczyć ilość danych po stronie klienta (choćby ze względu na rozmiar cookie 4kB i bezpieczeństwo takich danych). Ja osobiście trzymam wyłącznie ID sesji i nigdy więcej. Natomiast to jest Twój łącznik "stanowości". Po stronie serwera masz kontener z danymi zapisanymi w sesji.
Szczerze mówiąc to nie zrozumiałem Twojej odpowiedzi, sesja nie trzyma danych po stronie użytkownika tylko w pliku na serwerze, użytkownik ma tylko ID sesji.
viking
To była odpowiedź do postu markonix smile.gif
markonix
Sesja trzyma dane tam gdzie tego sobie życzymy, sesja wbudowana w PHP jak i własny mechanizm sesji.
Dlatego nie można tak ślepo myśleć, że trzymanie w sesji odciąża aplikację bo odczytanie z niej wartości to jest normalna operacja na pliku bądź zapytanie (oczywiście szybsze niż zwykłe bo zwykle trzyma się sesje w polach MEMORY).
tehaha
Cytat
Dlatego nie można tak ślepo myśleć, że trzymanie w sesji odciąża aplikację bo odczytanie z niej wartości to jest normalna operacja na pliku bądź zapytanie
Tu nie o chodzi o to czy to odczyt pliku czy zapytanie do bazy (bo różnica jest w bezpieczeństwie i wygodzie obsługi a nie szybkości, bo przy takiej małej ilość danych to bez różnicy), tylko chodzi o ilość tych operacji, jeżeli będziesz do każdej byle informacji, która i tak się nie zmienia tworzył oddzielne zapytanie do bazy przy każdym odświeżeniu strony to generujesz sobie większe obciążenie niż jest to konieczne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.