mate
15.04.2012, 11:52:41
Witam, zadaję pytanie bo z Zendem juz sobie radze jako-tako dobrze, ale z tymi formularzami to ja tam ciagle mam jakies problemy.
Mam prosbe i pytanie czy bylby mi ktos w stanie pomoc jak zrobic dodawanie czegos do comboboxa bez koniecznosci klikania w guziki itp.
Chodzi o tradycyjna sprawe = mam comboboxa z Wojewodztwami i combo z miastami, ale zeby ten combo z miastami sie uaktualnial do wybranego wojewodztwa, tak zeby nie bylo calej listy miast, tylko pokazywaly sie dla danego woj.
Pozdrawiam
Pilsener
15.04.2012, 22:10:30
Opcje masz dwie:
1. Tradycyjną: wysyłasz formularz GETem a do selecta z województwami dodajesz onchange=submit(), potem obsługujesz tego GETa i na tej podstawie wyświetlasz selecta z miastami.
2. Nowoczesną: trzeba się trochę napocić z AJAXem, minus przy ZF jest taki, że walidator nie przepuści selecta jeśli nie będzie on zawierał elementu wysłanego przez POST/GET, dlatego praktycznie trzeba zdublować funkcjonalność - można oczywiście wrzucić wszystkie miasta do selecta coby rozwiązało problemem ale ile to się będzie ładowało?