Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z zapisaniem ID uzytkownika
Forum PHP.pl > Forum > PHP
plcm
Mam tabele zalogowaniu po kliknieciu w przycisk login uzytkownika jest dodawany do tabeli a w miejscu id jest zawsze zero
czy ktos widzi jakis blad?

1. <?php
  2. if (isset($_SESSION['login'])){
  3. if($_POST['submit']){
  4. $wynik = mysql_query("SELECT * FROM zalogowaniu WHERE login_user='".$_SESSION['login']."'");
  5. if (mysql_num_rows($wynik) <> 0) {
  6. $blad++;
  7. echo '<p>jestes juz zapisany.</p>';
  8. }
  9. else
  10. {
  11. $login = $_SESSION['login'];
  12. $query = mysql_query("SELECT id FROM users WHERE login ='".$_SESSION['login']."'");
  13. $id = $id["id"];
  14. $sql= "INSERT INTO zalogowaniu (login_user, id_user) VALUES ('".$_SESSION['login']."', '$id')";
  15.  
  16.  
  17. mysql_query($sql) or die("nie da rady");
  18. echo "udalo sie";
  19. echo '<br>';
  20. }
  21. }
  22. }
  23. else
  24. if($_POST['submit']){
  25. echo 'wybacz ale najpierw musisz sie zalogowac <a href="logowanie.php" name=\"str glowna\">logowanie</a>';
  26. echo '<br>';}
  27.  
  28.  
  29. ?>
styryl
do id mysql_result
plcm
dobra to powiedz mi moze jakbys to zaadaptowal w moim kodzie bo probuje na rozne sposoby i caly czas wywala jakis blad i zdawalo mi sie
ze mysql result uzywa sie glownie przy opcji count albo jak wyciagamy liczbe rekordow z tabeli
sebastian.rozmus
W miejsce:

1. $query = mysql_query("SELECT id FROM users WHERE login ='".$_SESSION['login']."'");
  2. $id = $id["id"];

trzeba wstawić:
  1. $query = mysql_query("SELECT id FROM users WHERE login ='".$_SESSION['login']."'");
  2. $id = mysql_fetch_assoc($query);
  3. $id = $id["id"];

plcm
mistrz ! biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.