adamec
18.04.2012, 10:11:18
Witam
Mam za zadanie stworzyć projekt aktualizujący sklep internetowy. W związku z tym szukam pomysłów w jakim kierunku się udać . Witryna sklepu działa w oparciu o PHP i MySQL i komercyjny Hosting , natomiast baza danych produktów to serwer MS SQL i program CDN OPTIMA system Windows XP .
Czekam na propozycje od czego zacząć . Mój pierwszy pomysł to gienerowanie plików XML w programie przenoszenie ich na na serwer www i obróbka przez skrypt PHP ładujący dane do bazy i to działa.
Ale jest to za mocno łopatologoczne chcę aby proces załtomatyzować pominąc ręczne tworzenie XML w programie CDN OPTIMA.
Proszę o pomysły jakiś rozwiazań.
Napisz jakiś skrypt/program który będzie to robił automatycznie. Wrzucasz to do zadań (nie wiem jak nazywa się odpowiednik cron, pod windows), aby powtarzał ten proces np. wieczorem każdego dnia, w zależności jak duży jest ruch tego sklepu. Ten skrypt/program przesyła już gotowe dane do bazy, lub wgrywa plik XML na serwer, a tam cron uruchamia odpowiedni proces wgrywania go do bazy, tak jakbyś to robił sam.
adamec
18.04.2012, 11:17:45
Czyli teoretycznie musiałbym stworzyć jakiś program klienta FTP ? Jeżeli tak tak to troche obecnie dużo jak dla mnie .
Mniej więcej. Poszukaj skryptów do przesyłania plików na serwer z poziomu windows. Nie jestem pewien czy hmm BAT? lub inne sktypty windosowe na to pozwalają, głównie korzystam z systemu linux i bash/python do takich rzeczy. O właśnie, python! Tego użyj, jest port na windows i na pewno znajdziesz dużo skryptów do przesyłania plików.
memory
18.04.2012, 12:03:35
Linkujesz na serwerze mssql ten drugi serwer. W mssql jest cos takiego jak "Jobs". Wrzucasz tam procedury ustawiasz czas co ile ma się wykonać i tyle.
Bez zbędnych pliczków, xlm itd
Niktoś
18.04.2012, 12:15:43
Cytat
Wrzucasz to do zadań (nie wiem jak nazywa się odpowiednik cron, pod windows).
Windows Service-Cronik w porównaniu z tym to pikuś.
Cytat
Linkujesz na serwerze mssql ten drugi serwer. W mssql jest cos takiego jak "Jobs". Wrzucasz tam procedury ustawiasz czas co ile ma się wykonać i tyle.
Bez zbędnych pliczków, xlm itd
Mało tego w MSSQL możesz uruchomić/użyć SHELLA który Ci prześle co będziesz chciał i gdzie będziesz chciał.Używając do tego job agent,możesz to robić co jakiś czas.
adamec
18.04.2012, 12:49:58
A jak się ma sprawa zabezpieczeń MSSQL i MySql - jakie tematy obczytać . chodzi dokładnie o problem tego linkowania. Może jakiś przykład
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.