gacur
20.04.2012, 10:48:32
Witam!
Chciałbym zapytać czy istnieje alternatywne rozwiązanie ładowania skryptów w tym przypadku php nie używając funkcji .load() w jQuery.
Stosuję tę metodę w ten sposób, że w pliku index.php za pomocą .load() wczytuje plik 1.php gdy on w pełni się załaduję wtedy kolejno 2.php później 3.php itd.
Problem stanowi to, iż wczytywane pliki nie widzą moich nagłówków z index.php np. konfiguracji sql i innych a nie chce w każdym osobny pliku ich zagnieżdżać.
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
szok
20.04.2012, 10:50:44
Przecież wczytujesz je ajakasem z jQuery, który tylko zwraca ci albo html albo json itp.
Musisz zrobić include() require() w PHP aby był dostęp do zmiennych itp z tego pliku.
Podstawy się kłaniają.
gacur
20.04.2012, 10:58:21
ale nie mogę includować kolejno skryptów 1,2,3,4 bo zbyt długo się wykonują co powoduję, że serwer nie wykonuję mi strony. Używamy właśnie do tego load'a żeby pliki wczytywały się kolejno co nie powoduję przeciążenia serwera.
szok
20.04.2012, 11:02:48
No to zrób sobie jeden plik config.php w którym będziesz miał podstawowe rzeczy typu połączenie z baza i konfiguracji i potem go w każdym pliku includuj
Bo .load() powoduje że to jest kolejny request do serwera, więc musi wykonać się osobno niż strona która już jest wczytania.
gacur
20.04.2012, 11:07:23
To wiem! Chciałem tego uniknąć bo nie podoba mi się to rozwiązania i dlatego pytałem o alternatywną metodę.
szok
20.04.2012, 11:08:54
Ale to jest dobre rozwiązanie w każdym frameworku itp w PHP są oddzielne pliki które przechowują konfiguracje systemu i np klasy które komunikują się z bazą danych. Tak każdy robi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.