Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Która biblioteka do generowania PDF (zwykła tabelka + text)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Elber
Witam,

która biblioteka będzie najlepsza do generowania PDF'a w którym będzie kilka linijek tekstu, logo + prosta tabelka ? Chodzi mi o coś lekkiego, szybkiego i bezproblemowego w implementacji i korzystaniu smile.gif Fajni by było jakby wspierało UTF-8 ale nie musi (iconv) smile.gif

Pozdrawiam
Korab
Może FPDF? Łatwe, obiektowe podejście.
Elber
a który z tych 3 jest najlepszy i łatwy w implementacji / ogarnięciu fpdf, tcpd czy mpdf ? Czy jest jeszcze jakiś lepszy i łatwy w ogarnięciu ?

Odpowie ktoś z doświadczonych użytkowników klas do generowania PDF'ów ?
skowron-line
Zdecydowanei mpdf.
http://mpdf1.com/manual/index.php?tid=77
A co do pytania to wszystki są łatwe w implementacji. Mpdf dużo waży no ale nie masz problemu z kodowaniem polskich znaków. W Fpdf w sumie też nie no ale trzeba sobie wygenerować polskie czcionki.

W Fpdf stworzyłem bardzo dużo pdfów z tym że były to dość łatwe rzeczy, tabelki łatwo zrobić pod warunkiem że nie chcesz przełamywać tekstu w komórce bo tu pojawiają sie schody.
Elber
Cytat(skowron-line @ 23.04.2012, 12:41:25 ) *
tabelki łatwo zrobić pod warunkiem że nie chcesz przełamywać tekstu w komórce bo tu pojawiają sie schody.

Co masz konkretnie na myśli ? O jakie przełamanie teksu chodzi ?
skowron-line
Cytat(Elber @ 23.04.2012, 10:54:30 ) *
Co masz konkretnie na myśli ? O jakie przełamanie teksu chodzi ?

O takie kiedy tekst jest dłuższy niż komórka i musi się zawinąć do nowej lini.
Elber
No to będą na 100% takie przypadki smile.gif

W takim razie która klasa będzie bardziej przyjazna ?
skowron-line
mpdf
lub
fpdf + fpdf table

ale skłaniał bym się ku mpdf.
markonix
Polecam mPDF.
Nie jest lekki ale można się pokusić o wyrzucenie wielu folderów i plików.
Poza tym jest też też pliczek, który generuje nowy plik główny klasy zredukowany o jakieś fragmenty kodu,
których nie potrzebujemy (np. znaki wodne, zabezpieczenia, svg i takie tam.
Elber
Chwilowo zacząłem ogarniać FPDF ze względu na to że jest o wiele mniejszą klasą (wiadomo co nie znaczy że lepszą tongue.gif)

Skorzystałem z fpdf table http://www.fpdf.de/downloads/addons/3/ i jest w miarę ok ... jednak nie wiem jak mogę zrobić centrowanie w pionie w kolumnie tabeli questionmark.gif Czyli tgz. Valign ...
Robił ktoś już coś takiego ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.