Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z linkami
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
miszqa
Witam!!!

Jak zawsze mam problemy biggrin.gif
Otoz mam tresc wrzucona do bazy
No ale to mi nie wystarcza bo posrod tresci chce zamiescic link do dzialu ale nie chce do tego dorabiac nowych rekordow.
No i pisze sobie tak:

bla bla bla <a href=link>kliknij</a> bla bla bla ...
i tak dalej
i teraz jak wrzucam jest ok z tym ze jak wyciagam juz nie pokazuje mi linku jako <a href...>...</a>
tylko sam napis link.
a podczas edycji chcialbym znac do czego link sie odnosi.
Bo podczas wyswietlania dla zwyklych odbiorcow wersja nie pokazujaca htmla odpowiada mi natomiast podczas edycji wolalbym wiedziec co to za link

z gory dziekuje
fones
Krótko i na temat... proponuje zrobić tak... jeżeli chcesz trzymac linki w bazie to najlepiej byloby pakowac je w ten sposob:

Kod
[a]http://ble.com.pl[a2]link[/a]

po prostu bez tagów. Gdy chcesz wyswietlic tekts zamieniasz odpowiednie fragmenty przy pomocy funkcji str_replace();, to bedzie tak:

[a] zamienisz na '<a href="'
[a2] zamienisz na '">' albo '" target=_blank>'
[/a] zamienisz na '</a>'

Kod
$tresc // cały tekst
$tresc=str_replace("[a]", "\" target=_blank>", $tresc);

pozdro
miszqa
ok zapisalem w bazie tak jak dales mi przyklad ale teraz podczas wyciagania danych nie wyswietla mi tresci
fones
Nie wyswietla Ci tresci calego dokumentu, czy tylko tresci linku? Mam ndzieje ze nie wpisales tam tego:
  1. <?php
  2. $tresc // cały tekst
  3. ?>
Z reszta te skrypty podmienialy tylko male fragmenty i nie powinny wplywac na wyswietlanie tersci, ostatecznie moze Ci wyswietlic bez podmieniania... sprawdz swoj skrypt raz jeszcze...

pozdro guitar.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.