Witam,
Piszę mechanizm logowania do sklepu. Same hasło przed wprowadzeniem do bazy danych jest odpowiednio czyszczone, zasalana i kodowane. Tak więc tą kwestię mam opanowaną.
Również, jeśli więcej niż n razy nastąpi błędne podanie hasła następuje czasowe, lub permanentne - do momentu odblokowania przez admina, konta.
Jeśli chodzi o poruszanie się po sklepie to w zmiennej sesyjnej jest przechowywany login użytkownika, jego ID, czas logowania i numer IP komputera z którego logowanie miało miejsce. Jeśli coś jest nie tak tzn. IP w zmiennej jest inne niż IP komputera to następuje wylogowanie i prośba o ponowne logowanie.
Dostęp do danych wrażliwych posiada ponowną prośbę o zalogowanie (ten mechanizm jeszcze nie jest wykorzystany, bo sklep takich danych na razie nie ma ale może będzie miał).
Jak to wszystko planowałem wyglądało ok i według mnie nadal jest. Mam jednak jeden problem. Posiadam zakupiony certyfikat ssl więc, dane na serwer - login i hasło będą przesyłane w wersji szyfrowanej, jednak nie wiem, czy zrobić mechanizm podobnym jak jest np. na Allegro, że w momencie logowania przenosi sie na stronę ssl.allegro.pl, a potem wraca na zwykłe allegro, czy tak, że cały czas jestem na ssl, czyli nieważne, czy chce się zalogować, czy tylko oglądam ofertę sklepu to mam https?
Czy takie podejście nie wpłynie jakoś na czas ładowania strony i ogólnie komfort obsługi?
Czy macie jeszcze jakąś poradę jak dodatkowo zabezpieczyć sklep?