Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]przeszukiwarka a kwestia filtrowania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
elmozaur
Dzien dobry.
Napisalem ostatnio prosta przeszukiwarke na strone.
filtruje dane wchodzace szukam po bazie MySQL i jest ok.

Do wrzucania newsow w adminie uzywam TinyMCE i tu pojawil sie problem.
Ten edytor ma zdolnosci do niespodziewanego filtrowania znakow. W konfigu ustawilem juz aby slowa lecace dalej wygladaly dokladnie tak jak w oknie edycji (to co bede chcial wyfiltruje sobie w PHP).
Niestety edytor uparcie filtruje "ó"(u z kreska na encje) a pozostale polskie znaki nie. Wiec to co dostaje z samego edytora to czasem groch z kapusta.

Moje pytanie (oczywiscie pod katem wyszukiwania potem w bazie):
- czy dazyc do tego aby slowa i znaki zapisywane do bazy wygladaly tak jak wpisane w edytorze czy lepiej zamieniac je na encje (zwlaszcza " , . ' ? ! -) ?
- czy kazdy wchodzacy do bazy string musi miec addslashes lub mysql_real_escape_string ?

zabardzo nie wiem jak to ugrysc a wiem ze do bazy beda zapisywane slowa z apostrofem i cudzyslowem oraz jak sie ostatnio okazalo filmiki z Youtuba czyli javascript +<object>.<param> itp

dziekuje i pozdrawiam
Grzegorz
rocktech.pl
Witam co do TinyMce to entity_encoding załatwia sprawę.

[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. tinyMCE.init({
  2. ...
  3. entity_encoding : "raw"
  4. });
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext

Co do bazy proponuję tak:

1. $HTML_do_bazy = mysql_real_escape_string ( htmlspecialchars( $HTML ) );
nospor
htmlspecialchars do bazy jest totalnie zbędne. Baza ma zawierać to co sie do niej wkłada a nie na siłe wymuszone encje
elmozaur
aha czyli na dobra sprawe do bazy wrzucac tylko to co niezbedne plus slesze ?
nospor
Sleshe do bazy się nie wrzucają. mysql_real_escape_string escapuje dane by dobrze weszły do bazy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.