Przy nawigacji typu LavaLamp z JQUERY jeden element listy jest zawsze aktywny, co by podświetlenie menu wiedziało gdzie zaparkować typu id="selected", przy czym korzystając z php include - kod na każdej ze stron jest taki sam. Wiem jak kwestię obejść, gdy podświetlenie generowane jest przez CSS - do body na każdej stronie dodaje identyfikator typu id="index", id="oferta", taką samą nazwę id dodaje przy każdym z elementu listy/a, a w cssie dodaje reguły, która sprawdza pokolei id i jeśli są zgodne - podświetla. Pytanie jak to zrobić w przypadku, gdy definicja podświetlenia jest w jquery?
Generalnie to myślę nad tym jak wstawić id="selected" do elementu listy w zależności od podstrony. Np. żeby PHP zczytywał coś typu identyfikator/zmienna (z adresu?) ifem porównywał z id listy i jeśli jest to samo - dopiero wtedy wstawiał include z id selected.
Coś w stylu if($_GET[id]==index) { include("id="selected""); ?> ----->

A jeśli tak to w jaki sposób dopisać zmienną do adresu?
Proszę o wyrozumiałość i łopatologiczne przedstawienie problemu, bo coś nie udaje mi się wygoglać. Macie jakieś lepsze pomysły?
Generalnie tak wygląda suchy html.
<nav>
<li class="index"><a href="index.php">Start
</a></li> <li class="oferta"><a href="oferta.php">Oferta
</a></li> <li class="omnie"><a href="omnie.php">O mnie
</a></li> <li class="kontakt"><a href="kontakt.php">Kontakt
</a></li> </nav>
Sęk w tym, żeby na każde z podstron dodawał id="selected" do aktywnej strony, zaraz po <li...