Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: LavaLamp (jquery) + php include
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Aidahow
Przy nawigacji typu LavaLamp z JQUERY jeden element listy jest zawsze aktywny, co by podświetlenie menu wiedziało gdzie zaparkować typu id="selected", przy czym korzystając z php include - kod na każdej ze stron jest taki sam. Wiem jak kwestię obejść, gdy podświetlenie generowane jest przez CSS - do body na każdej stronie dodaje identyfikator typu id="index", id="oferta", taką samą nazwę id dodaje przy każdym z elementu listy/a, a w cssie dodaje reguły, która sprawdza pokolei id i jeśli są zgodne - podświetla. Pytanie jak to zrobić w przypadku, gdy definicja podświetlenia jest w jquery?

Generalnie to myślę nad tym jak wstawić id="selected" do elementu listy w zależności od podstrony. Np. żeby PHP zczytywał coś typu identyfikator/zmienna (z adresu?) ifem porównywał z id listy i jeśli jest to samo - dopiero wtedy wstawiał include z id selected.

Coś w stylu  if($_GET[id]==index) { include("id="selected""); ?> -----> questionmark.gifquestionmark.gif A jeśli tak to w jaki sposób dopisać zmienną do adresu?

Proszę o wyrozumiałość i łopatologiczne przedstawienie problemu, bo coś nie udaje mi się wygoglać. Macie jakieś lepsze pomysły?

Generalnie tak wygląda suchy html.

1. <nav>
  2. <ul id="nav">
  3. <li class="index"><a href="index.php">Start</a></li>
  4. <li class="oferta"><a href="oferta.php">Oferta</a></li>
  5. <li class="omnie"><a href="omnie.php">O mnie</a></li>
  6. <li class="kontakt"><a href="kontakt.php">Kontakt</a></li>
  7. </ul>
  8. </nav>

Sęk w tym, żeby na każde z podstron dodawał id="selected" do aktywnej strony, zaraz po <li...
Sinevar
Przerób logikę biznesową tak, aby mieć jeden, główny kontroler index.php, który będzie wyłapywał podstrony, coś w ten deseń:

Kod
index.php?page=oferta
index.php?page=omnie
index.php?page=kontakt

no i potem, w templatce zrób coś takiego i powinno banglać smile.gif

1. <nav>
  2. <ul id="nav">
  3. <li class="index<?php echo empty($_GET['page']) ? ' selected' : '' ?>"><a href="index.php">Start</a></li>
  4. <li class="oferta<?php echo 'oferta' === $_GET['page'] ? ' selected' : ''?>"><a href="index.php?page=oferta">Oferta</a></li>
  5. <li class="omnie<?php echo 'omnie' === $_GET['page'] ? ' selected' : ''?>"><a href="index.php?page=omnie">O mnie</a></li>
  6. <li class="kontakt<?php echo 'kontakt' === $_GET['page'] ? ' selected' : ''?>"><a href="index.php?page=kontakt">Kontakt</a></li>
  7. </ul>
  8. </nav>
sirbaba
A co w przypadku, gdy w oferta ma kilka podstron ?
np. Oferta zawiera pozycje x,y,z i po wybraniu ktoregokolwiek powinna byc podswietlona oferta. A jak to zrobic?
R0ckY
Może, spróbuj użyć switch i case'ów?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.