Witam!
Próbuje napisać funkcje która porównuje tablice znajdujące się w dwóch tablicach. Chciałbym aby wyświetlała która z tablic została zmieniona, dodana, lub usunięta z tablicy pierwszej. Może nie jasno to trochę opisałem, wiec spróbuje inaczej. Piszę shoutboxa, który sprawdza co ileś sekund użytkowników którzy są zalogowani, proces jest prosty:
Użytkownik wchodzi na shoutbox, powstaje sesja z tablicą:
  1. $_SESSION['users']=array(array('id'=1, 'nick'='Kowalski', 'stan'=0), array('id'=2, 'nick'='Nowak', 'stan'=0), array('id'=3, 'nick'='Eryk', 'stan'=0));

Następnie co x sec pobierane jest z bazy danych stan użytkowników i zapisywane są w takiej samej tablicy, czyli:
  1. $_SESSION['users']=array(array('id'=1, 'nick'='Kowalski', 'stan'=0), array('id'=2, 'nick'='Nowak', 'stan'=1), array('id'=4, 'nick'='Andrzej', 'stan'=0));

Ale użytkownik Nowak zmienił status na 1, Eryk wyszedł oraz Andrzej wszedł i funkcja właśnie miała by to sprawdzić oraz wypisać w prosty sposób:
  1. Array ( [connect] => array(użytkownicy którzy połączyli się chat), [disconnect]=> array(użytkownicy którzy opuścili chat), [edit]=> array(użytownicy którzy zmienili np. status));

Napisałem funkcje opartą na array_diff oraz pętlach ale jest mało wydajna i strasznie sypię błędami, proszę Was o pomoc, ponieważ już pomysły mi się pokończyły jak to rozwiązać.
Z góry dziękuje za pomoc, pozdrawiam!