Jeśli strony klientów muszą być kompatybilne ze starszymi wersjami przeglądarek IE, testuję je za pomocą maszyn wirtualnych.
Dotychczas to rozwiązanie się sprawdzało, ale tym razem mam pewien problem.
Internet Explorer może się przedstawiać na wiele sposobów, znalazłem ciekawe informacje m.in. na tej stronie:
http://www.zytrax.com/tech/web/msie-history.html
W tym zestawieniu jest jeden nagłówek UserAgent, który sprawia mi, a właściwie klientowi problemy.
Testowałem stronę pod Windowsem XP i Vistą uruchomionymi jako maszyny wirtualne, za każdym razem nagłówek jednoznacznie pasuje do listy z IE8.
Wtedy nie ma żadnych problemów z działaniem strony, wszystko śmiga.
Dzisiaj znowu dostałem zgłoszenie, że jednak coś jest nie tak pod IE.
Zalogowałem się do panelu w celu sprawdzenia logów, czy klient rzeczywiście wchodzi z IE8.
Okazało się, że nie jest to do końca jasne. O ile logi z moich odwiedzin jednoznacznie wskazują, że używam IE8, to wizyty klienta to kilka kłopotliwych sytuacji, np.
"Msie 6.0Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 8.0; Windows NT 5.1; Trident/4.0; SIMBAR={CF872839-8580-11E1-B62D-002719D0F705}; Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1) ; .NET CLR 2.0.50727; .NET CLR 3.0.4506.2152; .NET CLR 3.5.30729; InfoPath.1; .NET4.0C; .NET4.0E; .NET CLR 1.1.4322)"
W tym projekcie używam Diem-a, który rozpoznaje ten nagłówek jako IE6. Na powyższej stronie autor określił to jako "Hybrids/Curiosities" nie rozwodząc się zbytnio nad tematem.
Podejrzewam jednak, że coś jest nie tak u klienta. Pewnie coś z wersją przeglądarki lub systemem operacyjnym.
Mam przeczucia, że to właśnie te próby testowania kończą się stwierdzeniem, że strona nie działa pod IE8, ponieważ w rzeczywistości może to nie być ta wersja przeglądarki.
Zakładam jednak, że coś mogłem także spierniczyć, dlatego pytam Was, czy wiecie co oznacza ten nagłówek, a konkretnie, co to za przeglądarka?
Jestem na najgorszym etapie "kopania się z koniem", z dość trudnym klientem, który pisze bardzo niejasne tickety, po prostu stwierdza, ze u niego nie działa pod IE.
Jako że nie chcę odpowiadać na zasadzie: "u mnie działa", to zakładam ten wątek.
Miał ktoś podobny problem?