Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Identyfikacja przeglądarki Internet Explorer
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
m44
Jeśli strony klientów muszą być kompatybilne ze starszymi wersjami przeglądarek IE, testuję je za pomocą maszyn wirtualnych.
Dotychczas to rozwiązanie się sprawdzało, ale tym razem mam pewien problem.
Internet Explorer może się przedstawiać na wiele sposobów, znalazłem ciekawe informacje m.in. na tej stronie:

http://www.zytrax.com/tech/web/msie-history.html

W tym zestawieniu jest jeden nagłówek UserAgent, który sprawia mi, a właściwie klientowi problemy.
Testowałem stronę pod Windowsem XP i Vistą uruchomionymi jako maszyny wirtualne, za każdym razem nagłówek jednoznacznie pasuje do listy z IE8.
Wtedy nie ma żadnych problemów z działaniem strony, wszystko śmiga.

Dzisiaj znowu dostałem zgłoszenie, że jednak coś jest nie tak pod IE.
Zalogowałem się do panelu w celu sprawdzenia logów, czy klient rzeczywiście wchodzi z IE8.
Okazało się, że nie jest to do końca jasne. O ile logi z moich odwiedzin jednoznacznie wskazują, że używam IE8, to wizyty klienta to kilka kłopotliwych sytuacji, np.

"Msie 6.0Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 8.0; Windows NT 5.1; Trident/4.0; SIMBAR={CF872839-8580-11E1-B62D-002719D0F705}; Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1) ; .NET CLR 2.0.50727; .NET CLR 3.0.4506.2152; .NET CLR 3.5.30729; InfoPath.1; .NET4.0C; .NET4.0E; .NET CLR 1.1.4322)"

W tym projekcie używam Diem-a, który rozpoznaje ten nagłówek jako IE6. Na powyższej stronie autor określił to jako "Hybrids/Curiosities" nie rozwodząc się zbytnio nad tematem.
Podejrzewam jednak, że coś jest nie tak u klienta. Pewnie coś z wersją przeglądarki lub systemem operacyjnym.
Mam przeczucia, że to właśnie te próby testowania kończą się stwierdzeniem, że strona nie działa pod IE8, ponieważ w rzeczywistości może to nie być ta wersja przeglądarki.

Zakładam jednak, że coś mogłem także spierniczyć, dlatego pytam Was, czy wiecie co oznacza ten nagłówek, a konkretnie, co to za przeglądarka?

Jestem na najgorszym etapie "kopania się z koniem", z dość trudnym klientem, który pisze bardzo niejasne tickety, po prostu stwierdza, ze u niego nie działa pod IE.
Jako że nie chcę odpowiadać na zasadzie: "u mnie działa", to zakładam ten wątek.

Miał ktoś podobny problem?
Necsord
Czemu rozpoznajesz przeglądarkę po nagłówkach? Jakie problemy są pod IE ? Jak je rozwiązujesz?

A propos maszyny wirtualnej, google IETester, dotego z tego co pamietam nowsze IE 10 ma emulacje starszych wersji przeglądarek, nie pamiętam czy IE6 także.
greycoffey
Przeważnie każda ma "MSIE numer.przeglądarki;" wink.gif
wNogachSpisz
A czemu nie użyjesz komentarza warunkowego?
m44
Panowie, zadałem jednoznaczne pytanie, jeśli nie znacie odpowiedzi to nie odpowiadajcie na siłę, żeby tylko coś napisać.
To nie jest miejsce, żeby się chwalić wiedzą o tym, że istnieją komentarze warunkowe, IETester i Bóg wie co jeszcze.

Zadałem pytanie o szczególny przypadek identyfikacji przeglądarki po nagłówku, który najprawdopodobniej sprawia problemy.
Dodatkowo zaznaczyłem, że na dwóch maszynach wirtualnych mam skonfigurowane pod testowanie stron dwie wersje systemów z IE8 i na nich wszystko działa prawidłowo.
Nie pytam o to, co działa nieprawidłowo pod IE, tylko czy ktoś miał kiedykolwiek do czynienia z tym dziwnym nagłówkiem:

Kod
Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 8.0; Windows NT 5.1; Trident/4.0; SIMBAR={CF872839-8580-11E1-B62D-002719D0F705}; Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1); .NET CLR 2.0.50727; .NET CLR 3.0.4506.2152; .NET CLR 3.5.30729; InfoPath.1; .NET4.0C; .NET4.0E; .NET CLR 1.1.4322)

O którym zresztą autor artykułu z adresu, który podałem we wcześniejszym poście pisze, że jest to "Hybrids/Curiosities", nie do końca wiedząc, co to jest.
Chce się dowiedzieć co to jest i ewentualnie zweryfikować, dlatego pytam, czy ktoś spotkał się z takim nagłówkiem?
wNogachSpisz
Cytat(m44 @ 4.05.2012, 23:23:45 ) *
Nie pytam o to, co działa nieprawidłowo pod IE, tylko czy ktoś miał kiedykolwiek do czynienia z tym dziwnym nagłówkiem:

Haha, jak można mieć do czynienia z nagłowkiem user-agent.. Kto by to czytał i po co?
Te dane mają sens wyłącznie przy generowaniu chartów ze statystyk odwiedzin. Nie można na nich polegać, bo są niepewne. Koniec.
Twój soft jest zapewne źle zaprojektowany i istnieje lepsze rozwiązanie (komentarz warunkowy?)
Miej kolego litość.
m44
wNogachSpisz, czy przeczytałeś w ogóle moje wpisy w tym wątku? Rozumiesz zadane pytanie?

Nie rozmawiamy o tym, czy w warstwie prezentacji mamy polegać na na komentarzach warunkowych czy nagłówku UserAgent.
Zresztą jakbyś potrafił czytać ze zrozumieniem to przeczytałbyś dokładnie co napisałem i wiedział, że nigdzie nie stwierdziłem, że korzystam z UserAgent po to, żeby decydować o wyglądzie strony, tylko że zajrzałem w logi Diem-a po to, żeby sprawdzić, z jakiej przeglądarki korzysta klient na etapie testowania aplikacji. Tego właśnie nie wiem, bo nagłówek jest dziwny.

A to, że taki domorosły mądrala jak Ty może sobie w curlu do tego nagłówka wstawić co mu się chce, to wiem, ale chyba nie sądzisz, żeby mój klient celowo wstawiał tam małpy z ogonami lub smoki? Czytaj ze zrozumieniem bo się ośmieszasz.
wNogachSpisz
Cytat(m44 @ 5.05.2012, 00:40:16 ) *
wNogachSpisz, czy przeczytałeś w ogóle moje wpisy w tym wątku?
Tak.

Rozumiesz zadane pytanie?
Nie.

Zresztą jakbyś potrafił czytać ze zrozumieniem to przeczytałbyś dokładnie co napisałem i wiedział, że nigdzie nie stwierdziłem, że korzystam z UserAgent po to, żeby decydować o wyglądzie strony,

Czytając to co napisałeś, można wyciągnąc taki wniosek, konkretnie w tym miejscu:
Cytat(m44)
Testowałem stronę pod Windowsem XP i Vistą (...) za każdym razem nagłówek jednoznacznie pasuje do listy z IE8. Wtedy nie ma żadnych problemów z działaniem strony, wszystko śmiga.

oraz w tym:
Cytat(m44)
Zadałem pytanie o szczególny przypadek identyfikacji przeglądarki po nagłówku, który najprawdopodobniej sprawia problemy.

Jeśli podeślesz temu klientowi linka ze stroną zwierającą komentarz warunkowy, to po chwili będziesz wiedział czy masz do czynienia z IE a jeśli tak to w jakiej wersji. Ruszysz do przodu. Proste.

Nadal nie wiem co konkretnie nie działa. Zakladam że stronka się krzywo maluje? Jakiś throw error? W ogóle coś w warstwie prezentacji? Można pokombinować i podesłać klientowi wersje stronki gdzie skrawek kodu JavaScript wychwyci co dokladnie nie trybi, wystarczy ze zredeklarujesz funkcje console.warn i podobne zeby zlogowac błędy, dać try{catch} i zlogować komunikaty bledu...

Kopiesz się z koniem bo masz w głowie pustke.... Trzeba kombinować....

Cytat(m44)
A to, że taki domorosły mądrala jak Ty może sobie w curlu do tego nagłówka wstawić co mu się chce,

Pocałuj mnie w tyłek prostaku.
m44
Musiałeś mnie źle zrozumieć. Nie wykorzystuję UserAgent do serwowania różnych wersji strony dla poszczególnych przeglądarek.

W kodzie mam kod warunkowy pod IE, ale on sam w sobie nie jest akurat pomocny w tym przypadku.
Prawdopodobnie klient używał IE6 nie wiedząc o tym, ponieważ dostałem informacje o tym, że po przeinstalowaniu przeglądarki pod Windows XP działa poprawnie.
wNogachSpisz
Do luftu ze stronka co nie chodzi pod IE6.
m44
Nie widzę sensu dyskutować z osobą, która w ciągu godziny edytuje swoje wpisy po kilka razy.

A to, czy strona działa pod IE6 czy nie i jakie warunki ma moja umowa z klientem to Cię już guzik powinno obchodzić.
To, że takie coś piszesz świadczy tylko o tym, że chcesz wdać się w tanią pyskówkę po tym, jak dałeś się do reszty upupić.

Temat można zamknąć.
wNogachSpisz
Cytat(m44 @ 5.05.2012, 01:45:40 ) *
Nie widzę sensu dyskutować z osobą, która w ciągu godziny edytuje swoje wpisy po kilka razy.

Edytuje dopóki ktoś się do nich nie ustosunkuje. Po to jest ta opcja.

Cytat(m44 @ 5.05.2012, 01:45:40 ) *
A to, czy strona działa pod IE6 czy nie i jakie warunki ma moja umowa z klientem to Cię już guzik powinno obchodzić.

Wisi mi twoja umowa z klientem. Mowie tylko, że stronka ktora nie dziala pod IE6 to syf.
Niktoś
Już Raczej odchodzi się od IE6,a buduje stronki pod IE7 wzwyż.IE6 pamięta czasy Win98 więc wybacz, klient chyba spał i dopiero co się obudził.Chcesz supportować stronkę na przeglądarkę którą MS już przestał dawno supportować, więc życzę szczerze powodzenia.Sztuczki,hacki CSS na tą przeglądarkę sprawią ,że twój layout na pewno będzie zgodny ze standrdem W3C CSS rsc.gif, a kod pisany w js będzie Ci, w pełni poprawnie funkcjonował. laugh.gif

greycoffey
Ale czy nie rozumiesz, że ustawiając komentarze warunkowe odwołujące się do fałszywych plików styli np. "to_jest_ie6.css", możesz potem sprawdzić to w logach i masz odpowiedź na swoje pytanie.
wNogachSpisz
Cytat(greycoffey @ 5.05.2012, 09:53:26 ) *
Ale czy nie rozumiesz, że ustawiając komentarze warunkowe odwołujące się do fałszywych plików styli np. "to_jest_ie6.css", możesz potem sprawdzić to w logach i masz odpowiedź na swoje pytanie.

No dokładnie. On tego nie rozumie.

Cytat(Niktoś @ 5.05.2012, 01:57:30 ) *
IE6 pamięta czasy Win98 więc wybacz,

Wybacz ale nie masz pojęcia o czym mówisz.
IE6 jest standardowo zainstalowany na windows XP. Masa ludzi korzysta z tej przeglądarki.

Ja skrypty JS wspieram od ie6, a layout html od ie5.
m44
Cytat(greycoffey @ 5.05.2012, 09:53:26 ) *

Można też tak zrobić, ale czasu już nie cofnę. Muszę zdiagnozować to, co wydarzyło się w przeszłości, a tutaj mam tylko logi pochodzące z nagłówków.
Ten nagłówek, o którym pisałem, jest z dużym prawdopodobieństwem IE6. Znalazłem bardzo podobny nagłówek na tej stronie:

http://www.useragentstring.com/pages/Internet%20Explorer/

Chodzi o paragraf "Internet Explorer 6.0", ostatni i przedostatni UserAgent. Są bardzo podobne do mojego, czyli mają dwa razy powtórzone flagi pasujące do wzorca "compatible; MSIE X.X", gdzie X to wersja przeglądarki.

Dziękuję wszystkim za pomoc, życzę udanych i opłacalnych projektów pod IE5.
wNogachSpisz
Cytat(m44 @ 5.05.2012, 11:42:39 ) *
życzę udanych i opłacalnych projektów pod IE5.

A dostrzegasz różnice między "wsparcie" a "projekt pod"?
Niktoś
Cytat
IE6 jest standardowo zainstalowany na windows XP. Masa ludzi korzysta z tej przeglądarki.

IE6 jest standardowo instalowany na windows XP bez SP1, czy SP2, czyli na pierwszych XP ,które wyszły.Ja mam XP home SP2 i standardowo instalowana jest ie7.

Weź zobacz najpierw, a potem mi wpieraj,że nie wiem o czym mówię.
Zwróć uwagę na wymagania.
http://www.microsoft.com/downloads/pl-pl/d...2b-20b602228de6

PS.Że co niby, js poprawnie działa na tej przeglądarce?Użyj frameworka jq $.post,$.ajax,$.load,a zobaczysz efekty.Poza tym IE6 wspiera CSS ,ale w wersji "v.1" ,standardowe polecenia jakie masz CSS.2, to samo masz w js(standardowe polecenia)np.setAttribute nie jest obsługiwane .Żeby zrobić zaokrąglenia to musisz się namęczyć z przeróżnymi fixami. IE6 także nie obsługuje alfa-przejrzystości graficznego PNG.
A tutaj jeszcze mała lekturka:
http://www.productivedreams.com/properties...plement-in-ie6/
wNogachSpisz
Cytat(Niktoś @ 5.05.2012, 16:02:28 ) *
Weź zobacz najpierw, a potem mi wpieraj,że nie wiem o czym mówię.
Zwróć uwagę na wymagania.

No i? Nadal potwierdzam to co napisałem. XP ma standardowo IE6, masa ludzi z tego korzysta.

PS.Że co niby, js poprawnie działa na tej przeglądarce?

W zasadzie poprawnie.

Poza tym IE6 wspiera CSS ,ale w wersji "v.1" ,standardowe polecenia jakie masz CSS.2, to samo masz w js(standardowe polecenia)np.setAttribute nie jest obsługiwane .Żeby zrobić zaokrąglenia to musisz się namęczyć z przeróżnymi fixami. IE6 także nie obsługuje alfa-przejrzystości graficznego PNG.

Ale my to wszyscy wiemy. Po co to piszesz?
Niktoś
Cytat
Ale my to wszyscy wiemy. Po co to piszesz?

Dlatego
Cytat

PS.Od tej przeglądarki trzeba uciekać i wymuszać na użytkowniku aktualizacje.A napisałem:
Cytat
IE6 pamięta czasy Win98
- więc w czym rzecz, gdzie tu głupstwo napisałem?
wNogachSpisz
Cytat(Niktoś @ 5.05.2012, 16:16:04 ) *
PS.Od tej przeglądarki trzeba uciekać i wymuszać na użytkowniku aktualizacje.

Komunikat typu "Twoja przeglądarka jest przestarzała" jest jak najbardziej na miejscu.
Ale nie wiem co masz na myśli pisząc "uciekać", trzeba robić tak żeby strona działa.

Liczby nie kłamią.
Z IE korzysta ponad 50% internautów.
IE6 stanowi 10% wszystkich IE.
Nie chcesz mieć na swoich stronach tych osób - czysta strata.. ale to Twoja sprawa!
potreb
Cytat(wNogachSpisz @ 5.05.2012, 15:12:56 ) *
No i? Nadal potwierdzam to co napisałem. XP ma standardowo IE6, masa ludzi z tego korzysta.

Cała masa, u mnie na stronie (30 tyś u/d) rocznie to stanowi 6%. Z czego na początku było 15% użytkowników IE6, ciche wymuszanie zmiany przeglądarki to najlepszy sposób. Jak już ktoś robi stronkę pod IE6 równie dobrze powinien zrobić pod IE5 smile.gif

Niepoprawnie działające usługi na youtube dla IE6 to pewnie dla nich strata użytkowników smile.gif
wNogachSpisz
YT pewnego dnia ogłosił że już nie wspiera IE6, widocznie uznał że to bardziej się opłaca.
Niktoś
Ja uważam, że pisząc pod ie6 możemy mieć problemy z działaniem na nowszych przeglądarkach.Chodzi mi o to, że trzeba używać masę haków, tricków przez co ogólnie rzecz biorąc nasz html , czy CSS będzie się gryzł z walidatorami w3c. Raczej nie będzie zgodny z dzisiejszymi standardami.

Podsumowując w IE6 można nadać status DEPRACATED.
redeemer
GoogleApps i Facebook też od 2010 nie wspierają IE6. Zresztą market share ie6 jest tak znikomy, że po prostu nie opłaca się poświęcać czasu na to.
potreb
Cytat(Niktoś @ 5.05.2012, 15:35:14 ) *
Ja uważam, że pisząc pod ie6 możemy mieć problemy z działaniem na nowszych przeglądarkach.Chodzi mi o to, że trzeba używać masę haków, tricków przez co ogólnie rzecz biorąc nasz html , czy CSS będzie się gryzł z walidatorami w3c. Raczej nie będzie zgodny z dzisiejszymi standardami.

Podsumowując w IE6 można nadać status DEPRACATED.

Dokładnie. Zresztą temat IE6 to tak jak temat przeglądarki bez javascriptu.
wNogachSpisz
Cytat(Niktoś @ 5.05.2012, 16:35:14 ) *
pisząc pod ie6 możemy mieć problemy z działaniem na nowszych przeglądarkach. (...) trzeba używać masę haków, tricków przez co ogólnie rzecz biorąc nasz html , czy CSS będzie się gryzł z walidatorami w3c. Raczej nie będzie zgodny z dzisiejszymi standardami.

Bzdura. Nic się nie będzie gryzło i wszystko będzie walidowało. Dajesz komentarz warunkowi i po kłopocie. Poczytaj sobie jak to robią profesjonaliści - twórcy frameworków CSS, typu YAMLCSS czy boilerplate. Wszystko śmiga i jest wsparcie nawet aż po IE5.

Cytat(Niktoś @ 5.05.2012, 16:35:14 ) *
Podsumowując w IE6 można nadać status DEPRACATED

Nie można, 5% to stanowczo za dużo.
Ja się google nie dziwie braku wsparcia dla IE6. Przy ilości softu jaki produkują, to się po prostu nie opłaca. Zresztą to jest google, drugiej takiej firmy nie ma, nie można ich strategii porównywać do nikogo innego. Małe firmy grzecznie i pracowicie wspierają IE6.

Cytat(redeemer)
GoogleApps i Facebook też od 2010 nie wspierają IE6. Zresztą market share ie6 jest tak znikomy, że po prostu nie opłaca się poświęcać czasu na to.

Jedym się nie opłaca, dla drugich to kwestia życia i śmierci happy.gif (oczywiście w kontekście biznesowym)

Cytat(potreb)
Zresztą temat IE6 to tak jak temat przeglądarki bez javascriptu.

Jakoś nie widzę związku.

// edit
http://docs.jquery.com/Browser_Compatibility
jQuery też wspiera IE6.
Większość z Was spawia wrażenie jakby urwała się z choinki.
Niktoś
Cytat
Większość z Was spawia wrażenie jakby urwała się z choinki.

Może Ty się urwałeś wink.gif , spójrz sobie na issue tracks -na siłę łatane(począwszy od jquery v.1.4 aż po obecną wersję), aby tą przeglądarkę obsłużyć, a i tak błędy są.

Patrzysz na statystyki -10% wszystkich użytkowników IE to użytkownicy IE6, a ja dodam, że to może 1% wszystkich użytkowników i dla tych 1% nie będę naginał standardów jakie obecnie panują ,a Ty rób jak chcesz.

Edit.@DOWN- ale strzeliłem, bo tam jest mapka polski i 1% to właśnie użytkownicy ie6.
redeemer
Głównie to chiny podbijają globalną statystykę IE -> http://www.ie6countdown.com/
wNogachSpisz
Cytat(Niktoś @ 5.05.2012, 17:18:48 ) *
Może Ty się urwałeś wink.gif , spójrz sobie na issue tracks -na siłę łatane(począwszy od jquery v.1.4 aż po obecną wersję), aby tą przeglądarkę obsłużyć, a i tak błędy są.

To tylko dowód na to, że wsparcie dla IE6 jest bardzo ważne.

Cytat(Niktoś @ 5.05.2012, 17:18:48 ) *
Patrzysz na statystyki -10% wszystkich użytkowników IE to użytkownicy IE6, a ja dodam, że to może 1% wszystkich użytkowników

Skąd masz te dane? Ja troche poszperałem i wychodzi że IE6 to 5% całego internetu.

// edit
Aha już widze. 1% to nadal bardzo dużo.
Niktoś
http://www.ie6countdown.com/ -to są statystyki na bieżąco prowadzone przez MS.Chyba lepszych nie znajdzież.W liście szczegółowej mamy tam 0.9%.
m44
Można jak najbardziej robić strony w taki sposób, aby działały jako tako pod IE6.
Opłaca się to robić tylko wtedy, kiedy potencjalny zysk z odwiedzającego stronę z takiej przeglądarki może być dużo wyższy niż koszty stworzenia i utrzymania strony.
Są to sytuacje bardzo rzadkie, ale czasami się zdarzają.

Natomiast bzdurą jest, że użycia frameworka takiego jak Boilerplate, czy jakichkolwiek innych skryptów-hacków (np. PIE) załatwia sprawę.
Tutaj na prawdę nie chodzi o to, żeby się przechwalać znajomością takich narzędzi, bo zna je każdy frontendowiec.
Można robić takie strony i daje to jako takie wsparcie dla IE nawet w wersji 6, ale kto pracował z tym dłużej wie, jak bardzo trudne (i droższe) jest to w utrzymaniu i że takie stare przeglądarki wsparte tymi narzędziami po prostu zamulają, szczególnie przy ciężkich szablonach.

Jak Ci grafik wyśle fajny, nowoczesny layout z ładnymi gradientami, lekkimi czcionkami i taką topografią, że mucha nie siada, to wszytko pięknie, można zagwarantować wsparcie nawet dla IE5.
Życie jednak nie jest takie piękne, czasem jedno odbywa się kosztem drugiego, trzeba wypracować kompromis z klientem i ustalić, co za jaką cenę wspieramy, szczególnie wtedy, kiedy budżet jest skromny.
Kto tego nie rozumie i wyrywa się z tą IE6, przechwalając że jego strony pod tym działają (moje też, jeśli się to opłaca, no i co z tego?) oznacza, że nie ma jeszcze bladego pojęcia o branży, w której pracuje lub robił tylko stronę swojego liceum.

Tak więc to, czy wspierać IE zależy od wielu czynników: forsy, grupy docelowej odwiedzających stronę, naszych umiejętności i wielu więcej. Nie ma sensu się o to spierać.
wNogachSpisz
Jeśli o mnie chodzi to nie jestem frontendowcem.

I zgadzam się w 100% z przedmówcą. IE6 trzeba wspierać o ile się da i o ile się opłaca.
Niktoś
Cytat
IE6 trzeba wspierać o ile się da i o ile się opłaca
.
Ja się z tym nie zgadzam ,ale klient nasz Pan, jak chce żeby aplikacja obsługiwała również stare browsery to cena musi być drastycznie wyższa, bo trzeba się przy tym nakombinować niemało.

Microsoft zaleca updatowanie do nowszej wersji przeglądarki, ciekawe dlaczego?Panowie przejrzyjcie na oczy ,ta przeglądarka nie spełnia już dzisiejszych standardów ani bezpieczeństwa, html, ani css. Budowanie aplikacji pod coś co nie spełnia standardów również nie będzie ich spełniało.

wNogachSpisz masz jakąś aplikację napisaną ,która prawidłowo działa na IE6 i ma taki sam wygląd?Jak tak zarzuć linkiem-z chęcią zobaczę.
!*!
Cytat(Niktoś @ 5.05.2012, 18:25:04 ) *
Panowie przejrzyjcie na oczy ,ta przeglądarka nie spełnia już dzisiejszych standardów ani bezpieczeństwa, html, ani css. Budowanie aplikacji pod coś co nie spełnia standardów również nie będzie ich spełniało.

Tak, jakby kiedyś spełniała.

Kolejny temat o bzdurach IE6... już jest taki nawet przyklejony o IE5, możecie się tam przenieść.
wNogachSpisz
Miedzy IE5 a IE6 jest jednak zasadnicza różnica. Z ie5 nie korzysta już chyba nikt, a z IE6 1% tongue.gif
!*!
Cytat(wNogachSpisz @ 5.05.2012, 18:43:58 ) *
Miedzy IE5 a IE6 jest jednak zasadnicza różnica. Z ie5 nie korzysta już chyba nikt, a z IE6 1% tongue.gif

Jakbyś zajrzał w temat, a nie nabijał głupio postów, to byś wiedział że temat się rozwinął na IE6. Poza tym stwierdziłeś że nie jesteś frontendowcem więc Twoja widza się tu nie przyda, to tak jakby pytać grafika o strukturę XML.
wNogachSpisz
Sam napisałeś jedne post wyżej o IE5... Więc pretensje możęsz mieć tylko do siebie.
To że nie jestem frontendowcem nie znaczy jeszcze że nie wiem z tym to się je.
!*!
Tak, widziałem wyżej. Twoja znajomość, mnie i zapewne autora wątku przygniotła, gdy poleciłeś komentarz warunkowy. Chciałbym, aby to było lekarstwem na wszystko.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.