Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]kodowanie md5.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
miras
Witam, mam następujący problem - na moim forum ( IPboard ) niby hasła są kodowane w md5, a jeżeli wezmę swoje hasło z forum phpbyprzemo to każdy decoder mi je bez problemu rozkoduje, dlaczego nie może rozkodować hasła z IPboard ? tutaj dam przykładowe:

af19ccc5e279b5aa04c7800a3d90d035
cycofiasz
Za pewne zastosowali tzw. sól (salt) lub/i zwielokrotnienie hashowania
wNogachSpisz
Osobiście lubię też potraktować hash przy pomocy strrev :-]
miras
Z tego, co się dowiedziałem to tak są kodowane hasła, da się to jakoś rozgryźć ?
  1. public static function makePassword()
  2. {
  3. static public function generateCompiledPasshash( $salt, $md5_once_password )
  4. {
  5. static public function generatePasswordSalt($len=5)
  6. {
mortus
Wynika z tego, że hasła są solone (domyślnie 5-cio znakowym ciągiem znaków), a wygenerowana sól jest zapisywana najprawdopodobniej w bazie danych. Musiałbyś zatem mieć dostęp do tej informacji w bazie danych, a dodatkowo znać sposób działania/ciało metody generateCompiledPasshash().
!*!
Cytat
[inne]kodowanie md5., Dlaczego decodery nie mogą tego rozkodować.

Kolejny. MD5 to nie kodowanie...

Cytat
Witam, mam następujący problem - na moim forum ( IPboard ) niby hasła są kodowane w md5, a jeżeli wezmę swoje hasło z forum phpbyprzemo to każdy decoder mi je bez problemu rozkoduje, dlaczego nie może rozkodować hasła z IPboard ? tutaj dam przykładowe:

Twoje hasło jest słabe. Te dekodery o których wspominasz to nic innego jak sprawdzanie ciągu znaków, a nie żadne dekodowanie hasha jakim jest md5. Nie możesz tego w prosty sposób porównać bo potrzebna jest Ci sól jaka została dołączona

1. $sol = '!G&^G!&!(1';
  2. md5('TwojeHaslo'.$sol);

Nawet jeśli poznasz sól i metodę jej dodawania do hasła, to nie jest powiedziane że hasło będzie proste samo w sobie i będzie w bazie takiego "dekodera online".
miras
Mam dostęp do bazy, tzn. już teraz tylko do kopii, ale to zawsze można odtworzyć, a co do działania ten funkcji, to jestem w lesie..

!*! Metoda dobra, tylko gorzej z tymi "dekoderami online", bo nie znajdują tego hasła..
!*!
Po to właśnie wynaleźli sól do md5 żeby ich nie móc "dekodować", to chyba logiczne. Po co Ci wiedzieć jakie masz hasła w bazie?
Kshyhoo
A ja przypomnę, że na tym forum nie pomagamy łamać zabezpieczeń, więc lepiej zakończyć dyskusję...
miras
Tak, rozumiem, tylko że, to jest moje - zmienione przez pewną złośliwą osobę hasło..
!*!
I co z tego? Zmień je i po sprawie.
miras
hm, nie mogę - został mi tylko dostęp do ftp - mail + stare hasło zostały zmienione, dane do phpmyadmina również - mam tylko ostatnią kopię bazy danych, która automatycznie się utworzyła na ftp już po zmianie mojego hasła.
!*!
Cytat(miras @ 6.05.2012, 14:34:53 ) *
hm, nie mogę - został mi tylko dostęp do ftp - mail + stare hasło zostały zmienione, dane do phpmyadmina również - mam tylko ostatnią kopię bazy danych, która automatycznie się utworzyła na ftp już po zmianie mojego hasła.

Jeśli jesteś adminem, zmiana hasła do czegokolwiek to nie problem, jeśli nie to się do niego zgłoś.
miras
Nie rozumiesz, ja i mój pseudo kolega prowadziliśmy to forum, pewnego dnia po pewnym starciu, on zmienił moje dane ( admin adminowi ) + dane do phpmyadmin i mogę zapomnieć o zmianie hasła z jego strony, a forum też nie przeniosę bo licencja IPboard jest na host..
!*!
A czyj to hosting? Twój czy jego? Jeśli jego, to nie masz nic do gadania. Poza tym forum ma coś takiego jak "przypomnij hasło" email podany przy rejestracji też Ci zmienił?
miras
to jest vps, na który się zrzucaliśmy.. tak to jest ze 'spółkami' ..

Email przy rejestracji również zmieniony, no nic chyba sobie odpuszczę, bo to walka z wiatrakami.

Dane do vpsa również zmienione - mam tylko dane ftp do serwera www.
!*!
Ale kto go kupił i kto ma do niego dostęp i papier że to jego?
redeemer
http://hashcat.net/oclhashcat-plus/ Ale musisz mieć dobre GPU.
miras
w biznes-hoscie w panelu są moje dane, co z tego skoro nie mam nawet do niego danych, ale to za dużo zachodu wink.gif, trudno się mówi.
Daiquiri
Nie pomagamy w łamaniu zabezpieczeń i dlatego temat zamykam. Jeżeli jednak opłaciłeś swoją część VPSa, możesz sprawę zgłosić jako kradzież lub (jako, że Twoje dane widnieją w panelu), zainteresować tym faktem firmę, u której "dokonaliście" zakupu. Nie wiem w jaki sposób możesz się uwiarygodnić.

Jeżeli chcesz uzyskać podpowiedzi "co dalej" (jednak nie poprzez łamanie zabezpieczeń), załóż temat w Hydeparku smile.gif.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.