Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]Zaszyfrowanie fragmentu źródła strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Raczek22
Witam,
Używam Joomla i zastanawiam się czy istnieje możliwość "zaszyfrowania" FRAGMENTÓW kodu źródłowego tak aby aby na pierwszy rzut oka były nieczytelne. Czytałem że da się to jakoś zrobić za pomocą zakodowania źródła na kod szesnastkowy, ale ja chce zmienić tylko fragment... Mam np w źródle strony fragmenty typu "plugin_adduser" oraz "plugin_joomla" i chcę aby wyglądały jakoś tak "%48%65%6C%6C%6F". Czy da się więc w jakikolwiek sposób zaszyfrować fragment źródła strony?
Makciek
da się, tylko sensu to niema bo jeśli komuś zależy na odszyfrowaniu to w kilka sekund odszyfruje to..., a inni pewnie nie będą nawet zaglądać

http://www.uw-team.org/artykul_kodow.html
Cytat
No więc jak wygląda ten "algorytm" i jak go złamać? Na początek wypadałoby wiedzieć jak działa ten sposób szyfrowania. Po prostu każdy znak użyty na stronie zamieniany jest na reprezentujący go kod ASCII a ten z kolei konwertowany jest na jego heksdecymalny odpowiednik. Tak powstałe kody oddzielone są od siebie znakiem procenta. Aby rozszyfrować tak "pogmatwaną" stronę wypadałoby odwrócić cały algorytm. Oczywiście my tak nie zrobimy snitch.gif Doświadczony programista najpierw przeanalizowałby całą procedurę dekodującą, a nie rzucałby się od razu na deszyfrację kodu.

Jeśli jednak nadal chcesz to zrobić: przeczytaj powyżej, poszukaj w Google, mi szkoda czasu na coś takiego
pedro84
A tak naprawdę wystarczy Firebug, żeby sobie źródło podejrzeć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.