Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Model związków encji
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Konik90
Witam! Tworzę właśnie projekt bazy danych i mam wielką prośbe o sprawdzenie modelu związków encji. Czy jest on poprawny, czy dobrze ustaliłem relacje? Jeżeli nie to co należy zmienić żeby było wszystko ok?

Model związków encji:

http://zapodaj.net/25f4242ff55bb.jpg.html

Relacje

- relacja między klientami, a złożonymi zamówieniami jest typu jeden do wielu (1 : n), ponieważ każdy
klient może złożyć wiele zamówień, natomiast każde zamówienie należy tylko do jednego klienta,

- relacja między wyrobami, a zamówieniami jest typu wiele do wielu (m : n), ponieważ na zamówieniu
może być wiele wyrobów i na każdy wyrób może być wiele zamówień,

- relacja między wyrobami, a planami jest typu wiele do wielu (m : n), ponieważ do każdego planu należy
wiele wyrobów i każdy wyrób może wystąpić w wielu planach,

- relacja między wyrobami, a materiałami jest typu wiele do wielu (m : n), ponieważ na każdy wyrób
może się składać kilka materiałów oraz ten sam materiał może wchodzić w skład kilku wyrobów,

- relacja między dostawcami, a materiałami jest typu jeden do wielu (1 : n), ponieważ każdy dostawca
dostarcza określone materiały, a każdy materiał jest dostarczany tylko przez jednego dostawcę.

Proszę o szybką pomoc.

Pozdrawiam!
alegorn
relacje wydaaje mi sie ze dobrze odwzorowales, ale w implementacji bedziesz musial uzyc tabel laczacych.
relacyjna baza danych, ma za zadacie odwzorowanie obiektow, i ustalenia relacji medzy nimi. takze tutaj, pod wzgledem koncepcyjnym, trudno sie doczepic.

np. relacja jeden do wielu:

[dostawcy]
id_dostawcy

[materialy]
id_materialy
fk_dostawcy

ale juz wiele do wielu:

[materialy]
id_materialy
fk_dostawcy

[wyroby]
id_wyroby

[materialy_wyroby]
fk_materialy
fk_wyroby

oczywiscie jest to uproszczenie relacji.

wracajac do samego projektu.
nie wiem co okresla obiekt 'plan'
jest to plan wyrobu? czy tez inny abstrakcyjny byt?

jesli jest to plan wyrobu - wtedy relacja jest 1:1 gdyz kazdy wyrob ma jeden plan

co do relacji material - dostawca
zastanawiam sie, co dokladnie odzwierciedla twoj model, w realnym swiecie jeden rodzaj materialu moze dostarczas wielu dostawcow, czyli obstawialbym m:n

j.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.