Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] namespace jak tego użwać w MVC?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-jagoda-
Jak użyć przestrzeni nazw, zakładając że korzystam z SPL w oparciu o MVC.

Mam kontroler:

1. class kontroler
  2. {
  3. // cokolwiek
  4. }

modele itd...

Jednak gdzie zdeklarować namespace? i gdzie i czy w ogóle użyć use? Wiem że to może i banalne, ale po lekturze php.net i innych blogów o tym robi mi się już mętlik, może ktoś to wyjąśnić łopatologicznie?
viking
Poczytaj sobie dokumentację http://packages.zendframework.com/docs/lat...uick-start.html i podstawy http://www.php.net/manual/en/language.namespaces.php bo podstawowej wiedzy ci brakuje.
-jagoda-
Nadal mi to niewiele mówi. Mam definiować namespace w każdej klasie? ale jak potem się to dego odwoływać z poziomu routingu?
viking
Taki urok tego. Tak samo jak powtarzanie po 1000x use \ciągle\to\samo. Niestety namespace'y w PHP to jedna wielka porażka. Poczytaj dokumentację dużego frameworka (podałem ci Zenda) to zrozumiesz więcej.
Spawnm
Lepiej w kilku klasach zadeklarować use \ciągle\to\samo, niż co kilka linijek pisać ciągle_to_samo();
viking
@Spawnm: A jest jakaś różnica? W PHP to tylko nic nie znaczący identyfikator. Co więcej \a\b\c nie jest w żaden sposób związany z \a czy \a\b.
-jagoda-
Dochodzę do wniosku że to się po prostu nie opłaca. Przestrzeń nazw też może być kolizyjna z nazwą klasy. Używanie use \cos\cos2\cokolwiek jest dla mnie równoznaczne z cos_cos2_cokolwiek() a i sama przebudowa SPL loadera pod namespace jest kłopotliwa.. wolę pozostać przy swojej hermetyzacji kodu gdzie pierw sprawdzam klasy core fw, później kontrolery i gdy ten zostanie znaleziony rejestruję model.

Nie bardzo wiem jak przestrzeń nazwy miałaby mi cokolwiek ułatwić... po prostu nie rozumiem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.