Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyciąganie danych z 3 ostatnich miesięcy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
TomASS
Witajcie!

Mam tabelę:
Cytat
ID | ID_user | Month | Year | Kod | Opis | Wartosc

Chciałbym teraz aby rekordy z ostatnich 3 miesięcy o danym ID_user oraz Kod sumowały (pole Wartość) się.
Wymyśliłem zapytanie:

1. SELECT sum(Wartosc) AS Wartosc FROM annual WHERE Kod='$kod' AND ID_user=$id_user GROUP BY Year, Month ORDER BY Year DESC, Month DESC LIMIT 3

Problem w tym, że w miesiącu może być więcej niż jeden rekord dla ID_user oraz kodu, lub nie być go wcale.
Chciałbym aby dzisiaj (maj 2012), zsumowało mi rekordy z luty 2012 + marzec 2012 + kwiecie 2012 bez różnicy czy tych wpisów jest 3, 6 czy 0.
skowron-line
Użyj funkcji DATE_SUB i odejmij 3 miesiące, z tym że musisz odejmować od 1 dnia miesiąca tak by sumowac od 1 dnia miesiaca
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.5/en/dat...nction_date-sub
TomASS
Próbowałem, ale wychodzi mały potworek:

1. ((Year=EXTRACT(YEAR FROM DATE_SUB(NOW() ,INTERVAL 1 MONTH)) AND Month=EXTRACT(MONTH FROM DATE_SUB(NOW() ,INTERVAL 1 MONTH))) OR
  2. (Year=EXTRACT(YEAR FROM DATE_SUB(NOW() ,INTERVAL 2 MONTH)) AND Month=EXTRACT(MONTH FROM DATE_SUB(NOW() ,INTERVAL 2 MONTH))) OR
  3. (Year=EXTRACT(YEAR FROM DATE_SUB(NOW() ,INTERVAL 3 MONTH)) AND Month=EXTRACT(MONTH FROM DATE_SUB(NOW() ,INTERVAL 3 MONTH))))

wink.gif
Niktoś
A jakiego typu jest kolumna Month?
TomASS
Int
tvister

Jeżeli implementować w mysql-u to może taka improwizacja:
  1. SELECT sum(Wartosc) AS Wartosc
  2. FROM annual
  3. WHERE Kod='$kod' AND ID_user=$id_user AND PERIOD_DIFF(concate(Year, Month), date('YYMM')) < 3
  4. GROUP BY Year, Month
  5. ORDER BY Year DESC, Month DESC

BaN
Skoro już te pola daty są oddzielnie w bazie, to można też wykorzystać PHP, może skorzysta z indeksów o ile są założone?
  1. list($year, $month) = explode('-', date('Y-n', strtotime('-3 month')));
  2. if ($month > 3) {
  3. $date_where = " AND `Year`={$year} AND `Month`>{$month}";
  4. }
  5. else {
  6. $date_where = " AND ((`Year`={$year} AND `Month`>{$month}) "
  7. . 'OR (`Year`=' . ($year - 1) . ' AND `Month`>=' . ($month + 9) . '))';
  8. }
  9. $sql = "SELECT sum(Wartosc) AS Wartosc
  10. FROM annual
  11. WHERE Kod='$kod' AND ID_user={$id_user} {$date_where}
  12. GROUP BY `Year`, `Month`
  13. ORDER BY `Year` DESC, `Month` DESC

Firebright
Proponuje tak:
  1. SELECT sum(Wartosc) AS Wartosc
  2. WHERE FROM annual
  3. WHERE Kod='$kod' AND ID_user=$id_user
  4. AND `Year` * 100 + `Month` BETWEEN DATE_FORMAT(DATE_ADD(DATE_FORMAT(NOW() ,'%Y-%m-01 00:00:00'), INTERVAL -3 MONTH), '%Y%m')
  5. AND DATE_FORMAT(DATE_ADD(DATE_FORMAT(NOW() ,'%Y-%m-01 00:00:00'), INTERVAL -1 MONTH), '%Y%m');

Jeżeli sumujesz cały wybrany zakres GROUP BY jest zbędne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.