Posiadam skrypt napisany w Python, który używając OpenOffice konwertuje dokumenty tekstowe do PDF. Można ten skrypt wywołać z cmd w Windows w taki sposób.
Najpierw należy wystartować serwis openoffice w cmd:
C:\Program Files\OpenOffice.org3.3\program\soffice.exe -headless -nologo -norestore -accept=socket,host=localhost,port=8100;urp;StarOffice.ServiceManager
Później aby móc konwertować do PDF należy wpisać w cmd: C:\Program Files\OpenOffice.org3.3\program\python DocumentConverter.py c:\test1.doc c:\test2.pdf
Z poziomu wiersza poleceń wszystko działa.
Chciałem napisać w PHP taki prosty konwerter, który poprzez stronę internetową wyśle przez formularz plik np. .doc i po wysłaniu pliku przekonwertuje mi go do PDF i zapisze na dysku.
Czytałem o funkcji exec() w PHP, która jest w stanie wywoływać programy jednak nie chce mi to działać. Nic się nie pokazuje na wyjściu.
Używam wamp server, Windows, strona główna napisana w PHP - w sumie znajduje się na niej tylko formularz do wysłania pliku. W skrypcie PHP zapisuje coś takiego i nie chce działać. Nie bardzo wiem jak mam użyć tej funkcji i bardzo proszę o sprawdzenie i pomoc.
Kod
exec('C:\\Program Files\\OpenOffice.org 3\\program\\python DocumentConverter.py c:\\wamp\\www\\przegladarka\\wyslane\\'.$plik_nazwa.' c:\\wamp\\www\\przegladarka\\do_pdf\\'.$plik_nazwa);
Zapewne gdzieś coś źle napisałem ale nie wiem co.