Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nazwa zmiennej $this na $xthis?
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
Citral
Witam, mam pytanko

Ostatnio na serwerze, gdzie miałem postawionego squirrela zmieniono wersję php na 5.0 ... no i podczas próby logowania przez www wyskakiwał error

Cytat
Fatal error: Cannot re-assign $this in
/home/users/web/nottin/www/poczta/class/mime/Message.class.php on line 182

Napisałem więc do admina, czy nie zmieniali nic w konfigu i on mi napisał, że zmienili php na 5.0 i żebym w tym pliku z błędem pozamieniał nazwę $this na $xthis i będzie działać... czy ktoś może mi wyjaśnić na czym polega ta różnica? O co dokładnie chodzi? Dwie inne aplikacje oparte na php i mysql chodzą bez problemu, tylko w squirrel mailu taki error się pojawił po podmiance php...

z góry dzięki
DeyV
PHP5 nie pozwala po prostu na wykorzystywanie zmiennej o nazwie $this nigdzie poza klasami.
W PHP4 słowo this było natomiast traktowane jako zwykła zmienna wszędzie poza klasą, w klasach mając tylko swoje specyficzne właściwości.
Wprowadzało to jednak zbędne zamieszanie, zdecydowane więc, że this jest słowem kluczoym, którego nie można wykorzystywać w innych zastosowaniach.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.