Od razu zaznaczam, że jestem nowy na forum oraz stawiam pierwsze kroki w php i mysql.
Postanowiłem, że będę się uczyć programowania php tworząc stronę, tylko tyle, że chyba za bardzo ambitnie podszedłem do tworzonej strony ;p i pojawił się mały problem z wykonaniem menu na owej stronie.
Sprawa wygląda następująco: chciał bym stworzyć menu nawigacji, którego elementy listy rozwijalnej będą pobierane z bazy danych i zapisywane jako osobne elementy <li></li>. Na razie posiadam napisany kod oraz bazę, w której znajdują się 3 elementy. Kod pobiera mi elementy zapisane w bazie i wypisuje je, ale jako jeden element <li></li> a chciał bym żeby wypisał mi 3 elementy <li></li> i tutaj pojawia się mój problem...
O to kod:
<?php $db = mysqli_connect('localhost', 'user', 'haslo', 'baza'); if (mysqli_connect_errno()) { exit; } $zapytanie ='SELECT stanowisko FROM praca'; $wynik = mysqli_query($db, $zapytanie); $ile = mysqli_num_rows($wynik); $i = 0; while ($i<$ile) { $wiersz = mysqli_fetch_assoc($wynik); $i += 1; } mysqli_close($db); ?>
Tak wygląda tabela w bazie danych:
ID stanowisko
1 stanowisko1
2 stanowisko2
3 stanowisko3
Mam teraz do Was takie pytanie jak mogę to rozwiązać żeby działało tak jak bym chciał, tzn żeby tworzyło mi menu. Zaznaczam, że ilość pozycji w menu będzie różna a nie stała.
Z góry dzięki za pomoc