Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Includowanie pliku PHP, ale wyświetlenie go na CZĘŚCI.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Weles
Witam!

Mam taki dziwny problem, gdyż muszę:

1. Zaincludować plik na samej górze strony
2. Wyświetlić dany fragment tego pliku w 3 różnych miejscach strony [Pierwsze: Na samej górze, Drugie: W środku, Trzecie: Na samym dole]

Wiem że mógłbym to zrobić przez np. "if" oraz "get" w tym pliku i pobranie danych "get'ów" w różnych miejscach, ale po prostu muszę zaincludować TYLKO raz ten PLIK, tyle że wyświetlić jego trzy różne fragmenty w trzech różnych miejscach, tak żeby nie ładowała się jego cała treść w każdym z miejsc, tylko po danym fragmencie.

Jeśli się nie da jakoś normalnie to cóż, w ostateczności użyję function, co prawda głupie wyjście... ._.

Da się to jakoś zrobić?

Pozdrawiam!
Bateria
Gdyby zawartość tego pliku była zapisana w tablicy, lub jeżeli jest to sam text/tagi w xml, wtedy nie było by problemu.
Weles
Cytat(Bateria @ 1.06.2012, 20:58:39 ) *
Gdyby zawartość tego pliku była zapisana w tablicy, lub jeżeli sam text/tagi to w xml nie było by problemu.

Tylko że w tym problem, że nie umiem tego języka :f

Umiem:
SQL, CSS, PHP, HTML i zaczynam się uczyć JS

A gotowców z neta bym nie chciał, bo muszę coś rozumieć/umieć żeby tego używać ._.

A co do tego co potrzebuję wyjąć z tego pliku to:

1. Nazwa z mysql_fetch_array z tego pliku do <title></title>
2. Funkcję rekurencyjną do paska gdzie się znajduje użytkownik (ten pasek jest na środku)
3. Treść tego pliku, czyli 'truskawkowe ciacho'
Bateria
xml?
To jest banalne, w Twoim przypadku wystarczą same tagi. Przykład:
  1. <ksiazka-telefoniczna kategoria="bohaterowie książek">
  2. <!-- komentarz -->
  3. <osoba charakter="dobry">
  4. <imie>Ambroży</imie>
  5. <nazwisko>Kleks</nazwisko>
  6. <telefon>123-456-789</telefon>
  7. </osoba>
  8. <osoba charakter="zły">
  9. <imie>Alojzy</imie>
  10. <nazwisko>Bąbel</nazwisko>
  11. <telefon/>
  12. </osoba>
  13. </ksiazka-telefoniczna>

I jeżeli faktycznie umiesz php, nie będziesz miał problemu z interpretacją tego za pomocą tej technologii.
http://php.net/manual/pl/refs.xml.php
Weles
Cytat(Bateria @ 1.06.2012, 21:03:26 ) *
xml?
To jest banalne, w Twoim przypadku wystarczą same tagi. Przykład:
  1. <ksiazka-telefoniczna kategoria="bohaterowie książek">
  2. <!-- komentarz -->
  3. <osoba charakter="dobry">
  4. <imie>Ambroży</imie>
  5. <nazwisko>Kleks</nazwisko>
  6. <telefon>123-456-789</telefon>
  7. </osoba>
  8. <osoba charakter="zły">
  9. <imie>Alojzy</imie>
  10. <nazwisko>Bąbel</nazwisko>
  11. <telefon/>
  12. </osoba>
  13. </ksiazka-telefoniczna>

I jeżeli faktycznie umiesz php, nie będziesz miał problemu z interpretacją tego za pomocą tej technologii.

Ok, rozumiem że ksiazka-telefoniczna to tjb. "Funkcja" a kategoria to hohaterowie książek.
Ale jak miałbym to wykorzystać w php w moim problemie? i jak odczytać w php XML ?
<script type="text/xml-script"> czy coś w tym stylu?
Tajgeer
http://php.net/manual/en/book.simplexml.php
IProSoft
Cytat
Umiem:
SQL, CSS, PHP, HTML i zaczynam się uczyć JS

Chyba chcesz komuś zaimponować albo wierzysz w to co piszesz...
Przypisujesz do zmiennej i możesz odczytać w dowolnym miejscu np <title>'.$zmienna.'</title>
2. Funkcję rekurencyjną do paska gdzie się znajduje użytkownik (ten pasek jest na środku)
Skoro to funkcja więc ma nazwę, idąc dlaej możesz jej użyć nawet na końcu strony...
To samo co 1.
Weles
Cytat(IProSoft @ 2.06.2012, 00:54:50 ) *
Chyba chcesz komuś zaimponować albo wierzysz w to co piszesz...
Przypisujesz do zmiennej i możesz odczytać w dowolnym miejscu np <title>'.$zmienna.'</title>
Skoro to funkcja więc ma nazwę, idąc dlaej możesz jej użyć nawet na końcu strony...
To samo co 1.

Jakbym chciał komuś imponować, to napisałbym to w inny sposób (...) napisałem tak, żeby powiedzieć jakie języki mnie interesują bo tych się uczę.

1. Nie jestem idiotą żeby tego nie wiedzieć
2. A co ja napisałem w temacie? (Jeśli się nie da jakoś normalnie to cóż, w ostateczności użyję function, co prawda głupie wyjście... ._.)
- Mam około 10 plików PHP i mam w każdej funkcje robić? bezsens totalny, pisałem o tym przecież w temacie ale jak widać ktoś nie doczytał o tym..

I dla mnie taki tekst "Chyba chcesz komuś zaimponować" to obraza, gdybym chciał 'zaimponować' jak ty to mówisz - (chodź nie wiem czym - bo osoby jak np. nospor to naprawdę dobrze znające się na programowaniu osoby) to bym np. w sygnaturce sobie napisał:
"Jaki jestem zajebisty!!! Umiem to i to i jestem najlepszy"

Pozdrawiam!
IProSoft
Nie spinaj się tak może rzeczywiście trochę przesadziłem z nadinterpretacją Twojego postu, przyznaję się do błędu i serdecznie przepraszam smile.gif
Na przyszłość jeśli czymś się interesujesz nie pisz "Umiem"
Co do:
Cytat
- Mam około 10 plików PHP i mam w każdej funkcje robić? bezsens totalny, pisałem o tym przecież w temacie ale jak widać ktoś nie doczytał o tym..

Piszesz:
Cytat

Więc wnisek prosty, masz jakąść funkcję którą potrzebujesz w każdym pliku, wrzucasz w plik functions.php i includujesz w każdym innym, wszędzie jest dostępna i nie musisz pisać jej 10 razy.
!*!
Nie bardzo rozumiem, czego nie rozumiesz...
plik haha.php
  1. $header = 'header';
  2. $article = 'article';
  3. $footer = 'footer';
  4.  
  5. function xx(){}

plik index.php
  1. <?php
  2. include_once 'haha.php';
  3. ?>
  4.  
  5. <header><?php echo $header; ?></header>
  6. <article><?php echo $article.function xx(); ?></article>
  7. <footer><?php echo $footer; ?></footer>

Weles
@UP, 2@UP:

Nie że nie rozumiem co mówicie, ale ktoś mi kiedyś mówił że stosowanie funkcji zamula skrypty i żebym je stosował w ostateczności, a mi chodzi o jak najlepszy wynik czasowy generowania (obecnie mam ok. 15ms).

Ale jeśli nie ma innego sposobu, to zrobię jak mówicie ^^
Tak czy owak dzięki za pomoc.
Tajgeer
Cytat
Nie że nie rozumiem co mówicie, ale ktoś mi kiedyś mówił że stosowanie funkcji zamula skrypty i żebym je stosował w ostateczności (...)

Bzdura totalna.
Weles
Cytat(Tajgeer @ 3.06.2012, 11:07:20 ) *
Bzdura totalna.

Tutaj o tym wyczytałem:
http://php.webtutor.pl/pl/2011/03/26/co-na...ia-skrypty-php/

Kod
Czemu funkcje są powolne?

Najbardziej oczywiste jest to, że obsługa funkcji wymaga od języka PHP wykonania szeregu dodatkowych operacji: pobrania adresu funkcji, zmiany zasięgu zmiennych, przekazania parametrów wejściowych, uruchomienia kodu, ponownej zmiany zasięgu zmiennych, a na końcu zwrócenia wyniku i powrotu do głównej części programu.

konrados
@Weles

W przedstawionym przez Ciebie benchmarku jest sytuacja zupełnie nierealna - wywołanie 100 000 razy jakiejś funkcji. W prawdziwych projektach takie rzeczy się nie dzieją. Mamy na zmianę funkcje, zapytania sql, funkcje, zapytania sql... etc. I to właśnie zapytania stanowią wąskie gardło, zajmują najwięcej czasu, a nie jakieś tam wywoływanie funkcji czy nie wywoływanie.

!*!
Cytat
... ale ktoś mi kiedyś mówił że stosowanie funkcji zamula skrypty i żebym je stosował w ostateczności, a mi chodzi o jak najlepszy...

Samo PHP też zamula działanie, bo jest wolniejsze od C. Takie porównania i tezy są wyssane z palca, jeśli nawet zbudujesz serwis który wywoła 100k razy ten sam skrypt w tym samym czasie, to z pewnością zainteresuje Cie optymalizacja i prędzej przepiszesz to na C. Sprawdzaj teorie innych, szczególnie te z PL blogów gdzieś indziej i u większego grona koderów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.