Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Łamanie captcha - algorytmy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
greycoffey
Witam,

od dłuższego czasu zastanawiam się, jaki byłby najefektywniejszy sposób napisania łamacza kapczy, w miare łatwy do implementacji. Przede wszystkim:
- jak rozwiązać detekcję stałych elementów, symetryczny szum (tzn. jakieś kratki, linie, okręgi [od małego coraz większe]) - czy może to nawet nie jest potrzebne?
- rozróźnianie liter - w tej chwili posiadam algorytm który litery koloruje na czarno, resztę na biało, działa to tak, że mam wypisane zakresy podstawowych barw - może zrobić to na zasadzie kontrastu, jak to zaimplementować?
- wycinanie liter - obecnie szuka linii pionowych całkowicie białych najbliżej czarnego piksela w kolumnie obok - jest na to jakiś algorytm, który wytnie/wyszuka te litery nawet kiedy odstęp będzie również w poziomie?
- porównywanie znaków - w tej chwili po wycięciu liter, sklauje je do obrazka 25x60, zapisuję pod odpowiednią nazwą (z[0-9]*.png oznacza 'z', natomiast z_[0-9]*.png duże 'Z') i porównuje na zasadzie bitowego AND - przypominam mam tylko dwa kolory, czarny i biały - jak można to zrobić lepiej, w tym momencie kiedy litera jest przesunięta w pionie/poziomie wskażnik 'podobieństwa' maleje, natomiast kiedy litera jest obrócona wokół własnej osi za każdym razem o losowy kąt, nie rozpozna jej. Może jakaś sieć neuronowa? Chciałbym jeszcze potem dopisać moduł, służący do sprawdzenia, czy OCR captchy był prawidłowy, ale to już mały problem.

Proszę o poważne odpowiedzi, z góry dzięki.
lukaskolista
Nie wiem, czy w tym przypadku bedzie mialo to sens, ale mozesz uzyc ktoregos z algorytmow uzywanych do porownywania twarzy. Kolorowanie na bialo-czarno juz masz, wiec teraz pozostaje jedynie algorytm porownywania. Implementacja w php jest stosunkowo prosta, najwiekszy (wedlug mnie) problem, to ustawienie wszystkich wspolczynnikow (niby sa podane wartosci stale, ale czasami jak sie je zmieni to efekt jest lepszy)
phpion
Dodawanie captchy ma zazwyczaj na celu zabezpieczanie stron/formularzy. Na tym forum nie pomagamy w łamaniu zabezpieczeń, tak więc temat zmuszony jestem zamknąć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.