Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Brak wyników wyszukiwania w bazie danych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
forestwow
Witam,
piszę drobny projekt na zaliczenie, i mam następujący problem.
  1. $data = mysql_query("SELECT `Imie`,`Nazwisko`,`IDOsoba` FROM osoba WHERE `Imie` LIKE '$findI%' AND `Nazwisko` LIKE '%$findN%' ");
  2. $result= mysql_fetch_array($data);
  3.  
  4.  
  5. while ($result = mysql_fetch_array($data))
  6.  

Jak widać wyszukuję osoby po imieniu(%findI) i nazwisku ($findN). Próbowałem już także to "normalnie" czyli
  1. ... WHERE `Imie`=$findI AND `Nazwisko` = '$findN'

Niestety za każdym razem po wywołaniu tego skryptu PHP, nie dostaję na stronie żadnych wyników. Chyba że mam co najmniej dwie osoby o takim samym imieniu i nazwisku, wtedy jedna z nich zostanie wypisana. Dodam tylko że po wywołaniu tego zapytania w phpmyadminie, wyniki sa pokazywane prawidłowo(czyli nawet jesli jest tylko jedna osoba o takim imieniu i nazwisku).

Jakies podpowiedzi ?
nospor
Nie wyswietla ci pierwszej osoby bo ją pobierasz przed pętlą i tę własnie osobę tracisz. Co wy macie z tym mysql_fetch_array przed pętlą? W ogole nie kumacie do czego to sluzy i piszecie na oslep. NIe jestes pierwszą osobą która z tym "problemem" leci na forum - a to przecież zaden problem.
forestwow
Sorry, głupi błąd. W kazdym badz razie pomogło, dzieki!

Znowu mam podobny problem więc nie będę zakładał nowego tematu..

1. $data = mysql_query("SELECT `Miejsce_zdarzenia`,`Data_zdarzenia` FROM `zdarzenie_drogowe` WHERE `Miejsce_zdarzenia`=$findI AND `Data_zdarzenia`=$findD; ");
  2.  
  3.  
  4.  
  5. while ($result = mysql_fetch_array($data))
  6. {
  7. echo $result['Miejsce_zdarzenia'];
  8.  
  9. echo $result['Data_zdarzenia'];
  10. }
  11.  
  12.  
  13.  

Sprawdzałem wszystko po 20 razy, nazwy zgadzają sie z tymi w BD, a także z tymi które przekazuje za pomocą formularza...
Nie wyświetla mi żadnych wyników, mimo tego ze powinien takich wyświetlić z 10, także żadnych błędów, po prostu czysta strona...
tehaha
powinieneś sprawdzać czy nie zwraca błędu robiąc:

A błąd jest bo widzę, że na końcu wewnątrz zapytania masz średnik po$findD, a nie powinno go tam być, dodatkowo jeżeli to co wstawiasz do zapytania to String to powinien być w apostrofach
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.