Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Powtarzalne tło strony (4 różne obrazki do powtórzenia)
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
Masterson
Witam.

Mam taki oto kod.

1. <table style="width:100%;margin:0px auto;">
  2. <tr>
  3. <td style="background: url('/images/bg_up_left.jpg') repeat-x top right;height:100px;">
  4.  
  5. </td>
  6. <td rowspan="2" style="width:1000px;border:1px solid;">
  7. TUTAJ CONTENT
  8. </td>
  9. <td style="background: url('/images/bg_up_right.jpg') repeat-x top left;height:100px;>
  10.  
  11. </td>
  12. </tr>
  13. <tr>
  14. <td style="background: url('/images/bg_down_left.jpg') repeat top right;>
  15.  
  16. </td>
  17. <td style="background: url('/images/bg_down_right.jpg') repeat top left;>
  18.  
  19. </td>
  20. </tr>
  21. </tbody>
  22.  

Ma posłużyć do stworzenia powtarzalnego tła, ale w każdym rogu strony innego. Tło ma być powtarzane w nieskończoność (w uzależnieniu od rozdzielczości).
To działa, ale nie do końca. Nie działa w ... IE oczywiście. Wygląda to tak jakby IE miał głęboko w powarzaniu wysokość komórek, które przeznaczone są do narysowania tła w górnej części. Domyślam się, że wynika to z tego powodu, że użyłem rowspana i IE wtedy interpretuje to kij go wie jak.

Chodzi o uzyskanie mniejwięcej takiego efektu. Pamiętajmy, że każdy kwadrat to tło z osobnym obrazkiem, a górne "kwadraty" tła mają mieć konkretną wysokość.

Może ktoś ma inną koncepcję aby to było rozciągalne i działało na każdej przeglądarce?
Dzięki i pozdrawiam
pehaperowiec
pokaż tła a powiem Ci jak to oprogamować
Masterson
Można przyjąć, że to są właśnie tła, które załączyłem. To jest dokładnie to w 100% to samo.

Mam pocięte tło, ale z dużymi elementami, chciałbym użyć mniejszych elmentów z powtarzalną grafiką.
Damonsson
A co to za tabela? Jakie dane będziesz w niej trzymał?
prowseed
No ale skoro to są same kolory (wspomniałeś, że w 100% to samo) to po jakiego grzyba używać obrazków jak można po prostu nadać kolor tła?
!*!
Cytat
Ma posłużyć do stworzenia powtarzalnego tła, ale w każdym rogu strony innego. Tło ma być powtarzane w nieskończoność (w uzależnieniu od rozdzielczości).

Robisz stronę na tabelach? Zapomnij o tym.

Jak chcesz zrobić tło zależne od rozdzielczości itd.

1. użyj css3 multiple background (też nie zadziała w IE, ale tam robisz obejście w js)
2. użyj @media dla dopieszczenia elementów w rozdziałkach.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.